Kilat dirakam di langit Tel Aviv, Israel. - FOTO Reuters
Kilat dirakam di langit Tel Aviv, Israel. - FOTO Reuters
AFP

Semenanjung Gaza: Israel menekan serangan terhadap Gaza pada Sabtu, dengan pihak berkuasa Hamas melaporkan serangan besar-besaran di beberapa bandar beberapa jam selepas kuasa dunia menuntut lebih banyak bantuan dibenarkan masuk ke wilayah Palestin yang dikepung.

Kementerian kesihatan yang dikawal Hamas berkata 18 orang terbunuh dalam serangan ke atas sebuah rumah di kem pelarian Nuseirat di tengah Gaza, ketika sasaran lain dihalakan ke lokasi lain di wilayah berkenaan.

Tentera Israel berkata, pada Jumaat ia telah memusnahkan kompleks terowong "strategik", sebuah "ibu pejabat Hamas dan menghapuskan pengganas" dalam operasi di Bandar Gaza, di mana tenteranya telah dikurung dalam pertempuran jalanan dengan Hamas.

Kementerian kesihatan di Gaza berkata, lebih 400 orang telah terbunuh dalam pengeboman Israel selama 48 jam.

Keganasan terbaharu itu berlaku selepas Majlis Keselamatan PBB meluluskan resolusi yang menuntut penghantaran bantuan menyelamatkan nyawa "segera, selamat dan tanpa halangan" dikejarkan ke Gaza "secara berskala".

Resolusi itu diluluskan selepas ahli bertelagah selama berhari-hari berhubung perkataan yang digunakan.

Atas desakan Washington, Majlis Keselamatan mengurangkan beberapa peruntukan, dan mengelak menggesa gencatan senjata yang akan menghentikan perang selama 11 minggu, yang bermula pada 7 Oktober.

Masih tidak jelas apakah, jika ada, kesan undian itu di lapangan.

Setiausaha Agung PBB Antonio Guterres berkata gencatan senjata masih diperlukan, dengan alasan bantuan tidak dapat disampaikan secukupnya semasa bom jatuh.

"Cara Israel melakukan serangan ini mewujudkan halangan besar kepada pengagihan bantuan kemanusiaan," katanya.

Sejurus selepas undian PBB, Israel berikrar untuk meneruskan serangan udara dan darat ke atas Semenanjung Gaza sehingga Hamas "dihapuskan" dan tebusan yang masih ditahan di wilayah itu dibebaskan.

"Israel akan meneruskan perang di Gaza," kata Menteri Luar Eli Cohen, menegaskan perang itu adalah sah dan adil.

Tetapi tekanan semakin meningkat ke atas pihak berkuasa Israel untuk menentukur semula serangan Gaza.

Bersumpah untuk memusnahkan Hamas, Israel melancarkan pengeboman tanpa henti dan pencerobohan darat ke atas Gaza, di mana 20,057 orang telah terbunuh, kebanyakannya wanita dan kanak-kanak.

Dengan kawasan Gaza yang berkurangan menjadi runtuhan, ramai penduduk Gaza telah dipaksa ke tempat perlindungan atau khemah yang sesak, dan sedang bergelut untuk mencari makanan, bahan api, air dan bekalan perubatan.

PBB menganggarkan pertempuran telah menyebabkan hampir 80 peratus daripada 2.4 juta penduduk Gaza kehilangan tempat tinggal.

Ketua Pertubuhan Kesihatan Sedunia Tedros Adhanom Ghebreyesus memberi amaran majoriti mereka yang diusir dari rumah mereka kini "tanpa makanan sepanjang hari dan malam".

"Kelaparan hadir, dan kebuluran sedang meningkat," katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 23 Disember 2023 @ 4:18 PM