PASUKAN penyelamat mencari mangsa dalam kemalangan tiga kereta api di Balasore hari ini. FOTO AFP
PASUKAN penyelamat mencari mangsa dalam kemalangan tiga kereta api di Balasore hari ini. FOTO AFP
AFP

Paris: Dengan ratusan terbunuh dan lebih ramai lagi cedera dalam perlanggaran tiga kereta api di India, AFP mengimbas kembali beberapa bencana terburuk membabitkan pengangkutan itu sejak 10 tahun lalu:

28 Februari 2023: Pertembungan antara kereta api barang dan kereta api penumpang di laluan antara Athens dan Thessaloniki meragut 57 nyawa, dalam kemalangan kereta api paling buruk di negara itu.

10 Mac 2022: Sebuah kereta api barang yang sarat dengan penumpang tergelincir di wilayah Lualaba Republik Demokratik Congo, membunuh sekurang-kurangnya 75 orang dan mencederakan 125 yang lain. Sebulan kemudian, sekurang-kurangnya lapan orang maut apabila kereta api barangan tergelincir di kawasan yang sama.

7 Jun 2021: Sekurang-kurangnya 63 orang maut apabila kereta api yang meluncur melalui tanah ladang tergelincir dan bertembung dengan perkhidmatan penumpang lain di wilayah Sindh selatan Pakistan.

2 April 2021: Sekurang-kurangnya 49 orang terbunuh dan 200 cedera apabila sebuah kereta api penumpang bertembung dengan sebuah trak yang tergelincir ke bawah tambak berhampiran bandar Hualien – bencana kereta api terburuk di pulau itu dalam beberapa dekad.

31 Oktober 2019: Sekurang-kurangnya 74 orang maut dan lebih 40 lagi cedera apabila kebakaran berlaku pada kereta api penumpang yang sesak yang membawa orang ramai ke perhimpunan keagamaan berhampiran Lahore.

19 Oktober 2018: Sebuah kereta api yang dipandu laju merempuh orang yang bersuka ria menonton bunga api semasa perayaan Hindu di utara India, mengorbankan sekurang-kurangnya 60 orang.

20 November 2016: Sekurang-kurangnya 146 orang maut apabila kereta api Ekspres Indore-Patna dengan kira-kira 2,000 orang di dalamnya tergelincir di Uttar Pradesh menyebabkan gerabak merempuh satu sama lain.

21 Oktober 2016: Sebuah kereta api dalam perjalanan dari ibu kota Yaounde ke hab ekonomi Douala tergelincir dan membunuh sekurang-kurangnya 79 orang dan mencederakan sekitar 550 yang lain. Ia bergerak dengan pantas "tidak normal" sebelum nahas, siasatan terhadap nahas itu menyimpulkan.

22 April 2014: Sebuah kereta api barangan yang membawa ratusan penumpang tercampak dari landasan di bahagian berpaya dan tidak boleh diakses di selatan Republik Demokratik Congo, membunuh sekurang-kurangnya 136 orang. Ramai yang terpaksa dikebumikan di kubur besar berdekatan.

24 Julai 2013: Kira-kira 80 orang terbunuh dan kira-kira 140 cedera apabila sebuah kereta api berkelajuan tinggi merempuh tembok konkrit berhampiran bandar barat laut Santiago de Compostela. Kereta api itu telah menghampiri selekoh pada lebih dua kali had laju.

Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 3 Jun 2023 @ 1:27 PM