IGA akan berdepan Naomi di pusingan kedua. FOTO Reuters
IGA akan berdepan Naomi di pusingan kedua. FOTO Reuters
Reuters

Paris: Pemain pilihan utama Iga Swiatek dan Coco Gauff menang straight set untuk pantas melangkah ke pusingan kedua Terbuka Perancis di Roland Garros.

Coco menewaskan pemain kelayakan Rusia, Julia Avdeeva 6-1, 6-1 dalam masa 52 minit.

Iga membuka usahanya untuk kejuaraan Terbuka Perancis ketiga berturut-turut dengan kemenangan 6-1, 6-2 ke atas pemain kelayakan Perancis, Leolia Jeanjean dalam masa 61 minit.

Iga akan menentang Naomi Osaka dari Jepun pada pusingan kedua.

"Rasanya seperti di laman sendiri di sini," kata Iga, dalam mengejar gelaran keempatnya secara keseluruhan di Roland Garros.

"Saya sangat gembira dapat kembali. Rasa seperti saya boleh bermain tenis dengan sangat baik, jadi saya harap saya akan berada di sini selama mungkin."

Iga dari Poland memperoleh gelaran Perancis pertamanya pada 2020.

Pemain wanita terakhir yang menang tiga kali berturut-turut di Paris ialah Justine Henin (2005-07).

Coco, naib juara pada 2022, tidak berdepan sebarang masalah servis dipatahkan Julia.

"Saya tidak pernah mempermainkannya. Dia mempunyai keputusan yang baik dalam kelayakan. Saya rasa saya baru sahaja bermain dengan baik, dan saya akan katakan saya rasa dia agak gementar dengan gelanggang yang lebih besar, tetapi saya bermain dengan baik juga," kata Coco.

"Hari ini adalah perlawanan yang mudah. Saya tidak perlu berpeluh. Saya tidak akan mengatakan saya bermain dengan hebat. Saya hanya perlu bermain mantap hari ini. Itulah yang saya lakukan."

Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 28 Mei 2024 @ 10:34 AM