SCHAR mendapatkan rawatan selepas pertembungan dengan Ralston. FOTO Reuters
SCHAR mendapatkan rawatan selepas pertembungan dengan Ralston. FOTO Reuters
Reuters

Duesseldorf: Pemain Switzerland, Fabian Schar mengalami patah hidung ketika seri 1-1 dengan Scotland pada Euro 2024, menambahkan lagi malam yang sukar kerana dia secara tidak sengaja membantu lawan mereka menjaringkan gol.

Schar bertembung dengan pemain Scotland, Anthony Ralston pada minit ke-19 dengan kedua-dua pemain memerlukan rawatan perubatan tetapi bermain untuk baki perlawanan di Cologne.

Pertembungan itu berlaku enam minit selepas Schar yang membantu Scotland mendahului dalam perlawanan menjangkakan mereka mencatat kemenangan dan mendapat tempat ke pusingan seterusnya dengan masih ada baki satu perlawanan.

Penjaga gol Switzerland, Yann Sommer bersedia untuk menangkap rembatan Scott McTominay dengan selesa sebelum Schar campur tangan dan menyentuh bola masuk ke dalam jaring.

Ia pada mulanya direkodkan sebagai gol sendiri tetapi kemudian diberikan kepada McTominay

"Hidung saya patah," kata Schar kepada Blue Sport.

"Terdapat banyak terjahan dan pertembungan, seperti yang kami jangkakan. Mereka menyukarkan kami."

Dia menambah: "Ia adalah permainan yang sengit untuk semua orang. Itu mengeluarkan sedikit semangat saya. Itu sebahagian daripadanya. Seronok juga."

Switzerland menyamakan kedudukan pada minit ke-26 dengan rembatan hebat daripada Xherdan Shaqiri dan mempunyai banyak peluang untuk meneruskan kemaraan tetapi dikecewakan berulang kali oleh pasukan Scotland yang gigih, yang berjuang untuk peluang mara ke pusingan kalah mati kejohanan besar selepas gagal 11 kali.

Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 21 Jun 2024 @ 12:42 AM