TERZIC (tengah) ketika membimbing pasukannya pada sesi latihan menjelang aksi final bertemu Real. FOTO REUTERS
TERZIC (tengah) ketika membimbing pasukannya pada sesi latihan menjelang aksi final bertemu Real. FOTO REUTERS
Reuters

Dortmund: Borussia Dortmund boleh memecahkan rekod kemenangan Real Madrid pada perlawanan akhir Liga Juara-Juara apabila apabila kedua-dua pasukan bakal membuat perhitungan di Wembley, Ahad ini, kata jurulatih, Edin Terzic.

Real sudah memenangi kesemua lapan perlawanan akhir yang mereka harungi sejak Liga Juara-Juara menggantikan Piala Eropah pada tahun 1992.

Mereka juga sudah memenangi lima gelaran Liga Juara-Juara dalam 10 musim terakhir dengan jumlah keseluruhan 14 mahkota Eropah.

Terzic berkata rekod sememangnya untuk dipecahkan, tetapi Dortmund perlu beraksi pada tahap paling terbaik.

"Kami perlu percaya bahawa kami boleh mencapai kejayaan besar," kata Terzic pada sidang media.

"Kita perlu melakukan segalanya untuk membawa pulang trofi ke Dortmund. Sudah lama kami tidak mengecapi kejayaan itu," katanya lagi.

Dortmund memenangi gelaran itu pada tahun 1997 dan sekali lagi melangkah ke perlawanan akhir pada tahun 2013 namun tewas kepada Bayern Munich.

"Perkara paling penting ialah jika anda mahu memenangi Liga Juara-Juara, anda perlu mengalahkan juara. Kini kami berdepan dengan juara mutlak.

"Mereka sudah melalui pengalaman ke final sebanyak 14 kali, memenanginya lima kali dalam 10 tahun terakhir.

"Mereka mengharungi lapan perlawanan akhir Liga Juara-Juara dan tidak pernah kalah. Tetapi apa yang penting bukanlah apa yang berlaku dalam lapan perlawanan sebelum ini. Sudah tiba masanya untuk kami memecahkan rekod itu," tambah Terzic.

Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 29 Mei 2024 @ 6:54 AM