Pengarah Bahagian AIDS di Institut Alergi dan Penyakit Berjangkit Kebangsaan, Carl Dieffenbach.
Pengarah Bahagian AIDS di Institut Alergi dan Penyakit Berjangkit Kebangsaan, Carl Dieffenbach.
Agensi

Washington: Pasukan penyelidik Amerika Syarikat (AS) melaporkan bahawa ia mungkin kali pertama berjaya menyembuhkan seorang wanita daripada HIV.

Sebelum ini, saintis ini menggunakan kaedah pemindahan sel stem canggih.

Perkembangan itu dijangka akan menambah jumlah mereka yang boleh menerima rawatan serupa kepada lebih 12 orang setiap tahun, lapor NBC News.

Kes ini menjadikan pesakit wanita itu itu termasuk dalam senarai individu yang sembuh daripada HIV yang sebelum ini terdiri daripada tiga lelaki.

Dalam pada itu, penyelidik juga mengetahui mengenai dua wanita, yang sistem imunnya, mengalahkan virus itu.

Pengarah Bahagian AIDS di Institut Alergi dan Penyakit Berjangkit Kebangsaan, Carl Dieffenbach memberitahu NBC News bahawa, ada harapan dalam penyembuhan penyakit itu.

"Adalah penting untuk terus ada kejayaan," katanya.

Dalam kes pertama kejayaan pesakit sembuh daripada HIV, penyiasat merawat warga AS, Timothy Ray Brown untuk leukemia myeloid akut (LMA).

Dia menerima pemindahan sel stem daripada penderma yang mempunyai keabnormalan genetik yang jarang berlaku, yang memberikan sel imun berkaitan HIV.

Strategi dalam kes Brown, yang pertama kali diumumkan pada tahun 2008, sejak itu, berjaya menyembuhkan dua individu lain daripada HIV.

Proses terapeutik ini bertujuan menggantikan sistem imun individu dengan sistem imun individu lain, merawat kanser mereka sambil menyembuhkan HIV.

Pertama, doktor mesti memusnahkan sistem imun asal dengan kemoterapi dan radiasi.

Harapannya ialah usaha ini juga memusnahkan sebanyak mungkin sel imun yang masih menyimpan HIV secara senyap-senyap walaupun rawatan antiretroviral berkesan.

Kemudian, salinan virus baharu yang mungkin muncul daripada mana-mana sel yang dijangkiti yang tinggal tidak akan dapat menjangkiti mana-mana sel imun lain.

Bagaimanapun, pakar berkata, adalah tidak beretika untuk mencuba rawatan HIV melalui pemindahan sel stem memandangkan ia prosedur berbahaya dan boleh menyebabkan kematian.

Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 18 Februari 2022 @ 6:30 AM