MOLNUPIRAVIR dikatakan dapat mengurangkan tahap virus berjangkit dengan cepat. FOTO Handout / Merck & Co,Inc. / AFP
MOLNUPIRAVIR dikatakan dapat mengurangkan tahap virus berjangkit dengan cepat. FOTO Handout / Merck & Co,Inc. / AFP
Agensi

Washington: Antivirus sudah menjadi rawatan penting untuk jangkitan virus lain termasuk hepatitis C dan HIV.

CNN melaporkan salah satu yang paling terkenal adalah Tamiflu, pil yang dapat memendekkan tempoh demam selesema dan mengurangkan risiko dimasukkan ke hospital jika diberikan dengan cepat.

Ubat-ubatan itu, yang dikembangkan untuk merawat dan mencegah jangkitan virus pada orang dan haiwan, berfungsi secara berbeza bergantung pada jenisnya.

Tetapi ia dicipta untuk meningkatkan sistem kekebalan tubuh untuk melawan jangkitan, menyekat reseptor sehingga virus tidak dapat memasuki sel yang sihat atau menurunkan jumlah virus aktif di dalam tubuh.

Sekurang-kurangnya tiga antivirus untuk Covid-19 sedang dalam ujian klinikal dengan hasil yang diharapkan seawal musim luruh atau musim sejuk, kata Carl Dieffenbach, pengarah Bahagian Aids di Institut Alergi dan Penyakit Berjangkit Kebangsaan di Amerika Syarikat.

"Saya fikir kita akan mempunyai jawapan mengenai apa yang dapat digunakan pil anti-Covid-19 ini dalam masa beberapa bulan lagi," kata Dieffenbach.

Pesaing utama adalah ubat dari Merck & Co dan Ridgeback Biotherapeutics yang disebut molnupiravir, kata Dieffenbach.

Dua yang lain termasuk calon dari Pfizer, yang dikenal sebagai PF-07321332, dan AT-527, antivirus yang dihasilkan oleh Roche dan Atea Pharmaceuticals.

Kedua-duanya berfungsi dengan mengganggu kemampuan virus untuk mereplikakan sel manusia.

Dalam kes molnupiravir, enzim yang menyalin bahan genetik virus terpaksa 'membuat banyak kesalahan' sehingga virus tidak dapat membiak.

Ini seterusnya mengurangkan beban virus (viral load) pesakit, memendekkan masa jangkitan dan mencegah tindak balas imun berbahaya yang boleh menyebabkan penyakit serius atau kematian.

Setakat ini, hanya satu ubat antivirus, remdesivir, yang diluluskan untuk mengubati Covid-19.

Tetapi ia diberikan secara intravena kepada pesakit yang dirawat di hospital dan bukan untuk penggunaan meluas.

Kajian awal terhadap tikus menunjukkan molnupiravir dapat mencegah penyakit awal yang disebabkan oleh Sars-CoV-2, virus yang menyebabkan Covid-19.

Ujian klinikal, termasuk percubaan awal membabitkan 202 peserta pada musim bunga lalu menunjukkan molnupiravir dapat mengurangkan tahap virus berjangkit dengan cepat.

Ketua Eksekutif Merck Robert Davis mengatakan, pihaknya menjangka memperoleh data daripada percubaan fasa tiga yang lebih besar dalam beberapa minggu akan datang.

Artikel ini disiarkan pada : Ahad, 10 Oktober 2021 @ 7:30 AM