FOTO HIASAN
FOTO HIASAN
Ruwaida Md Zain


Shah Alam: Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) menghalang apa juga aktiviti membabitkan individu dikenali sebagai Mawla Mohamed Amin al-Hassani.

Pengarahnya, Datuk Mohd Shahzihan Ahmad berkata, hasil pemantauan, pihaknya mendapati sebuah madrasah di negeri ini disyaki sebagai hos kepada individu terbabit sepanjang berada di Selangor, tahun lalu.

Menurutnya, beberapa pihak mendakwa individu bernama Habib Maulana Muhammad Amin Al-Idrisi Al-Hasani adalah cicit Nabi Muhammad SAW.

Namun tiada sebarang fakta jelas, keterangan pihak atau susur galur yang boleh menyokong dan membuktikan dakwaan terbabit.

"Sepanjang 2023, Jais menghalang penganjuran apa-apa bentuk aktiviti membabitkan individu terbabit di Selangor.

"Jais tidak berkompromi dengan mana-mana individu atau pihak terbabit secara langsung atau tidak langsung dengan perkara yang mendatangkan keraguan sehingga menjadi fitnah kepada Islam keseluruhannya.

"Kami menyeru semua umat Islam di Selangor lebih berhati-hati dan tidak terpengaruh dengan perkara meragukan seumpama ini," katanya.

Mengulas mengenai madrasah yang terpalit dengan kes salah laku membabitkan mudir memukul pelajar katanya, institusi pendidikan swasta terbabit tidak berdaftar.

"Pegawai melaporkan kepada saya apa berlaku dan apa tindakan diambil pihak berkenaan.

"Ini termasuk pihak sekolah, pihak berkuasa dan ibu bapa. Jais difahamkan Polis Diraja Malaysia (PDRM) mengambil tindakan," katanya.

Pada masa sama, beliau menasihatkan semua pentadbir dan guru sekolah swasta sama ada dalam program pemutihan atau tidak, perlu mendidik mengikut cara didikan Islam.

"Pentadbir bertanggungjawab dan berusaha meningkatkan mutu tenaga pengajar dan pelajar.

"Guru dipastikan terlatih dan faham tujuan mendidik. Ilmu itu penyuluh kegelapan dan mengenai perkataan serta perbuatan guru yang jika tidak diamalkan memakan dirinya dan institusi agama.

"Kesudahan ilmu dalam Islam adalah agar umat Islam dapat melaksanakan tuntutan amar maaruf nahi mungkar. Cegah mungkar perlu dengan cara maaruf.

"Jais terus tegas dalam menguatkuasakan undang-undang dan peraturan," katanya.

Berita berkaitan:

RAM nafi ada kaitan dengan Mawla Amin

Polis pantau Mawla, pengikut

Eksploitasi nasab suci Nabi

Mudir bina Kerajaan 9

Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 22 Februari 2024 @ 7:02 AM