EFFENDY Shahul.
EFFENDY Shahul.
Redzuan Muharam

Kuala Lumpur: Touch 'n Go eWallet melancarkan fungsi DuitNow Transfer yang membolehkan pengguna memindahkan wang mereka dari mana-mana akaun perbankan Internet terus ke eWallet dalam masa nyata.

Selain memberikan fungsi dan fleksibiliti yang lebih besar kepada pengguna, inisiatif itu mendukung pengembangan Touch 'n Go eWallet ke ruang perkhidmatan kewangan digital.

Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Touch 'n Go, Effendy Shahul Hamid berkata, dengan fungsi DuitNow Transfer, Touch 'n Go eWallet boleh beroperasi dan menjadi sebahagian daripada ekosistem pembayaran yang lebih besar di samping bank.

Katanya, Touch 'n Go eWallet sudah diterima di lebih daripada sejuta titik penerimaan pedagang DuitNow QR, dan pelaksanaan DuitNow Transfer diharapkan dapat meningkatkan penggunaannya.

"Ini menandakan langkah kami menembusi lebih mendalam ke dalam ekosistem perkhidmatan kewangan.

"DuitNow Transfer membolehkan kami bekerja lebih baik dengan sumber dana pengguna kerana kami berhasrat untuk memberikan perkhidmatan nilai tambah yang unggul kepada mereka dalam pelbagai kes penggunaan.

"Ia juga membuka beberapa peluang baru untuk pengguna kami. Sebagai contoh, orang dewasa yang bekerja dengan mudah dapat memindahkan wang secara langsung daripada akaun perbankan Internet ke Touch 'n Go eWallets anak-anak mereka, ibu bapa atau pembantu rumah," katanya dalam kenyataan di sini, hari ini.

Menurut Effendy, seiring perkembangannya, majikan juga dapat menggunakannya sebagai alternatif untuk pembayaran elaun bagi pekerja mereka.

"Kami akan terus berinovasi di sekitar ruang ini untuk pengguna," katanya.

Penggunaan DuitNow Transfer adalah mudah kerana ia membolehkan pengguna menerima dana dari bank berdaftar dengan hanya memasukkan nombor mudah alih penerima atau nombor akaun Touch 'n Go eWallet mereka.

DuitNow Transfer adalah fungsi pemindahan dana segera yang dimulakan daripada akaun perbankan dalam talian dan juga eWallets yang mengambil bahagian.

Ia dikendalikan oleh Payments Network Malaysia Sdn Bhd (PayNet), rangkaian pembayaran nasional dan infrastruktur pusat bersama untuk pasaran kewangan Malaysia.

DuitNow Transfer adalah perkhidmatan kedua daripada PayNet yang diterima oleh Touch 'n Go eWallet selepas DuitNow QR, piawaian kod QR nasional yang membolehkan mana-mana kod QR yang mematuhi syarat untuk menerima pembayaran dari mana-mana bank dan eWallet yang mengambil bahagian

Pengguna yang memindahkan wang ke mana-mana akaun Touch 'n Go eWallet yang disahkan akan mempunyai ketenangan fikiran kerana eWallet membolehkan pengesahan wajah, ciri keselamatan yang ketat untuk akses dan transaksi eWallet.

Selain itu, pengguna Touch 'n Go eWallet juga menikmati ciri Jaminan Wang dikembalikan yang menjanjikan pemulangan penuh dalam masa lima hari bekerja untuk sebarang kemungkinan pembelian atau pemindahan yang tidak diizinkan.

Artikel ini disiarkan pada : Ahad, 17 Oktober 2021 @ 1:18 PM