Mohamad Norza (kiri) ketika mengadakan sidang media, ditemani Timbalan Presiden Majlis Olimpik Malaysia (MOM), Datuk Seri Azim Zabidi selepas Mesyuarat Lembaga Eksekutif MOM. FOTO Nik Hariff Hassan
Mohamad Norza (kiri) ketika mengadakan sidang media, ditemani Timbalan Presiden Majlis Olimpik Malaysia (MOM), Datuk Seri Azim Zabidi selepas Mesyuarat Lembaga Eksekutif MOM. FOTO Nik Hariff Hassan
BERNAMA

MAJLIS Olimpik Malaysia (MOM) mengesahkan kontinjen negara tidak akan menyertai tiga acara iaitu jujitsu, soft tennis dan polo, pada Sukan SEA ke-30 di Filipina, November ini selepas mendapat pengesahan daripada ketiga-tiga persatuan berkenaan.

Presiden Majlis Olimpik Malaysia (MOM), Datuk Seri Mohamad Norza Zakaria berkata setakat ini, Malaysia sudah mengesahkan penyertaan dalam 51 daripada 56 acara pada Sukan SEA 2019.

Beliau, bagaimanapun, mendedahkan Jawatankuasa Pemilihan Sukan SEA masih belum menerima senarai nama atlet daripada tiga persatuan sukan iaitu kayak, petanque dan hoki ais.

Sehubungan itu, Mohamad Norza meminta ketiga-tiga persatuan sukan berkenaan untuk segera menghantar nama atlet sebelum tarikh akhir pada 2 September ini, atau penyertaan atlet mereka bakal ditolak Jawatankuasa Penganjuran Sukan SEA Filipina (PHISGOC), katanya pada sidang media selepas mempengerusikan Mesyuarat Lembaga OCM kali ke-15 bagi sesi 2018-2021 di Wisma OCM, hari ini.

Ditanya mengenai nasib dua sukan tempur iaitu Kurash dan Sambo, Mohamad Norza memaklumkan penyertaan atlet dua sukan berkenaan masih dinilai Jawatankuasa Pemilihan Sukan SEA berhubung prospek untuk meraih pingat pada Sukan SEA 2019 nanti.

Dalam pada itu, Mohamad Norza memaklumkan nasib skuad bola sepak wanita sama ada diletakkan dalam kategori A atau B, bergantung kepada keputusan diraih skuad kendalian Jacob Joseph itu pada Kejuaraan Wanita Persekutuan Bola Sepak ASEAN 2019, yang sedang berlangsung di Chonburi, Thailand.

Penyertaan atlet dalam kategori A bakal ditanggung sepenuhnya MOM, manakala kategori B pula dibahagikan kepada kepada dua bahagian.

Kategori B1 membabitkan ahli gabungan Majlis Olimpik Malaysia (MOM), manakala B2 adalah bukan ahli gabungan MOM.

Menerusi kategori B1, persatuan sukan berkaitan perlu mendahulukan perbelanjaan atlet masing masing, dan MOM akan membayar semula wang pendahuluan berkenaan sekiranya atlet itu meraih pingat.

Kategori B2 pula bermakna persatuan sukan berkenaan perlu menanggung sepenuhnya perbelanjaan atlet masing-masing, dan MOM tidak akan membayar wang pendahuluan sekiranya atlet berkenaan meraih pingat.

"Senarai akhir atlet negara ke Sukan SEA akan dimaklumkan pada 2 September ini,” katanya.

  • Lagi berita berkaitan Sukan SEA Filipina 2019
  • Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 20 Ogos 2019 @ 10:06 PM