MUHAMMAD Ahnaf Aydeen  bersama ibu, bapa dan abangnya.
MUHAMMAD Ahnaf Aydeen bersama ibu, bapa dan abangnya.
Redzuan Muharam

Batu Pahat: Akibat sindrom Apert iaitu penyakit jarang jumpa dan sejenis mutasi genetik, Muhammad Ahnaf Aydeen Mohd Johan pernah mempertikaikan mengapa dirinya tidak seperti orang lain.

Sampai satu tahap, Muhammad Ahnaf Aydeen, 7, atau nama manja, Ahnaf takut menatap wajah di cermin.

Namun anak bongsu daripada dua beradik itu mendapat keyakinan hasil dorongan ibu, Sofia Nor Muhamad, 37, dan bapa, Mohd Johan Abd Wahid, 38.

Sofia yang menetap di Parit Sulong, di sini memahami perasaan Ahnaf kerana turut bersedih melihat keadaan anaknya selepas dilahirkan.

"Jujurnya, saya pernah mempersoalkan kenapa saya (dapat anak istimewa) tapi tak ambil masa lama (untuk terima), dalam sehari dua saja.

"Lama kelamaan dapat terima dengan hati terbuka kerana mahu berbaik sangka kepada Allah SWT. Bagi saya, kehadiran Ahnaf bukan ujian tapi hadiah buat kami," katanya.

Bercerita lanjut, Sofia berkata, Ahnaf disahkan menghidap sindrom Apert sejak lahir, namun penyakit itu tidak dapat dikesan ketika dalam kandungan.

Akibat penyakit itu, Ahnaf pernah menjalani pembedahan kepala untuk membentuk tulang tengkorak pada 4 Mac 2019 diikuti prosedur pemisahan jari pada Oktober 2020.

Katanya, penglihatan Ahnaf terganggu kerana rabun jauh dan silau menyebabkan dia perlu memakai cermin mata.

"Jalan tak lincah, tapi kini boleh bersekolah di bawah Program Pendidikan Khas Integrasi (PPKI).

"Tapi kata cikgu, Ahnaf sama macam budak normal dan dia gemar melukis kerana suka berimaginasi. Selain itu, Ahnaf suka bercerita," katanya.

Berhubung perkongsiannya di TikTok, Sofia berkata, niatnya bukan mencari populariti sebaliknya memberi kesedaran mengenai penyakit Ahnaf.

"Ramai positif, tetapi ada juga komen mempermainkan fizikal Ahnaf dengan bertanya apa filter (aplikasi suntingan gambar) digunakan sampai muka begitu selain tinggalkan emoji gelak.

"Ketika di luar, rata-ratanya pandang pelik dan pernah di depan mata saya orang tengok muka (Ahnaf) sehingga dia terdiam dan sedih.

"Sebab itu, saya tak beri Ahnaf tengok TikTok kerana dia pandai baca walaupun buka akaun berkenaan untuknya," katanya.

Sofia berkata, penyakit Ahnaf tiada penawar dan hanya boleh dirawat menerusi pembedahan.

"Jadi, saya letak harapan kepada abang (anak sulung) dengan berpesan supaya jaga Ahnaf jika saya dan suami tiada nanti.

"Saya harap Ahnaf diterima baik dan disantuni semua orang. Bukan minta simpati, cukup sekadar empati," katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 15 April 2024 @ 8:41 AM