Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim. FOTO Arkib NSTP
Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim. FOTO Arkib NSTP
BERNAMA

Kuala Lumpur: Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim mengajak seluruh umat Islam bersama-sama mempertingkatkan amal ibadat serta memperkukuh elemen kerohanian dengan berzikir dan berdoa kepada Allah SWT pada malam ini, yang merupakan malam Nisfu Syaaban.

"Ini juga menandakan semakin dekatnya kita dengan Ramadan Al-Mubarak. Persiapan kerohanian dan amalan yang istiqamah akan membantu kita menjalani tarbiyah Ramadan kelak dengan penuh keberkatan," katanya menerusi hantaran di media sosial beliau hari ini.

Anwar turut menyarankan agar pada malam Nisfu Syaaban malam ini, umat Islam bermunajat dengan sepenuh hati dan mendoakan rakyat Palestin yang kini terus diserang tanpa belas kasihan diangkat martabat dan maruah mereka.

Menurut Kamus Dewan Edisi Keempat Nisfu Syaaban, iaitu hari ke-15 atau pertengahan bulan Syaaban merupakan antara hari yang dimuliakan Allah dan umat Islam digalakkan melakukan pelbagai ibadah seperti membaca al-Quran, berzikir, berselawat, beristighfar pada malamnya dan berpuasa pada siangnya.

Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 24 Februari 2024 @ 8:13 PM