Orang ramai menanti giliran untuk meletakkan bunga bagi memperingati Shinzo Abe di Yamato-Saidaiji Station, Nara, Jepun. - FOTO AFP
Orang ramai menanti giliran untuk meletakkan bunga bagi memperingati Shinzo Abe di Yamato-Saidaiji Station, Nara, Jepun. - FOTO AFP
Reuters

Nara: Orang ramai memenuhi lokasi kejadian tembakan yang menyebabkan bekas Perdana Menteri Jepun Shinzo Abe terbunuh.

Beliau adalah pemimpin moden Jepun yang paling lama berkhidmat telah ditembak mati ketika membuat ucapan kempen pada pagi Jumaat oleh seorang lelaki berusia 41 tahun.

Pertubuhan politik menyifatkan kejadian itu sebagai serangan terhadap demokrasi itu sendiri.

"Saya hanya terkejut bahawa perkara seperti ini berlaku di Nara," kata Natsumi Niwa, suri rumah berusia 50 tahun, selepas menawarkan bunga bersama anak lelakinya yang berusia 10 tahun berhampiran tempat kejadian di stesen kereta api pusat bandar.

Abe, seorang konservatif dan arkitek dasar "Abenomics" yang bertujuan untuk merefleksikan ekonomi Jepun.

Lebih 100 orang beratur untuk meletakkan bunga pada tengah hari di meja yang memaparkan foto Abe sedang berucap, dengan lebih ramai lagi yang tiba.

Satu majlis penghormatan akan diadakan pada Isnin, dengan pengebumian Abe akan diadakan pada Selasa, dihadiri oleh rakan rapat, kata media Jepun.

Tiada berita segera mengenai mana-mana upacara peringatan awam.

Kempen disambung semula pada hari terakhir pemilihan sebelum pengundian untuk dewan atasan parlimen, yang dijangka memberikan kemenangan kepada pakatan pemerintah yang diketuai oleh Perdana Menteri Fumio Kishida, anak didik Abe.

Kishida kembali dalam jejak kempen melawat kawasan pilihan raya serantau, akhbar Mainichi melaporkan, selepas membuat kepulangan kecemasan ke Tokyo pada Jumaat selepas kejadian tembakan itu.

Pembunuhan Abe "meningkatkan prospek untuk kehadiran lebih kuat dan sokongan yang lebih besar untuk Parti Liberal Demokratik (LDP)nya", penganalisis Kumpulan Eurasia termasuk David Boling menulis dalam nota.

LDP, di mana Abe mengekalkan pengaruh yang besar, dijangka mendapat kerusi sebelum pembunuhan itu.

Beliau berkhidmat dua kali sebagai perdana menteri, meletakkan jawatan atas alasan kesihatan yang tidak baik pada kedua-dua penggal.

"Kesihatannya bertambah baik jadi saya berharap dia akan mendapat penggal ketiga," kata Tatsuya Futami, 49 tahun di Nara. "Beliau masih muda sebagai ahli politik - ia amat memalukan."

Kematian Abe telah menimbulkan persoalan tentang keselamatan tokoh awam di Jepun, di mana ahli politik lazimnya membuat rayuan terus kepada pengundi di luar stesen kereta api dan pasar raya semasa musim berkempen.

Prestasi pilihan raya yang kukuh "boleh memangkin Kishida untuk mendesak matlamat Abe yang tidak tercapai untuk meminda perlembagaan Jepun bagi membolehkan peranan yang lebih kuat untuk tentera," James Brady, naib presiden di firma penasihat Teneo, menulis dalam satu nota.

Abe, keturunan keluarga politik yang menjadi perdana menteri termuda Jepun selepas perang, dikejarkan ke hospital Nara selepas kejadian tembakan itu. Dia tidak sedarkan diri dan disahkan meninggal dunia lima setengah jam selepas serangan lewat pagi itu.

Polis sedang giat memastikan butiran motif dan kaedah pembunuh Abe.

Sekumpulan pengiring yang dipercayai membawa mayat Abe meninggalkan hospital pada awal Sabtu. Ia dipercayai menuju ke kediamannya di Tokyo, lapor media tempatan.

Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 9 Julai 2022 @ 3:28 PM