Kenderaan yang membawa jasad Shinzo Abe tiba di Tokyo. - FOTO EPA
Kenderaan yang membawa jasad Shinzo Abe tiba di Tokyo. - FOTO EPA
Reuters

Nara/Tokyo: Kenderaan pengiring yang membawa mayat bekas Perdana Menteri Shinzo Abe tiba di rumahnya di ibu negara Jepun pada Sabtu, sehari selepas dia dibunuh oleh seorang lelaki bersenjata bersendirian dalam satu tindakan keganasan politik yang jarang berlaku.

Pihak berkuasa sedang mengkaji pengaturan keselamatan pada acara di mana Abe ditembak dari jarak dekat oleh seorang penganggur berusia 41 tahun bersenjatakan pistol buatan sendiri.

Polis berkata lelaki itu menyimpan dendam terhadap Abe.

Pilihan raya untuk kerusi di dewan tinggi parlimen Jepun akan diteruskan seperti yang dijadualkan pada Ahad.

Perdana Menteri Fumio Kishida kembali dalam kempen melawat kawasan serantau dan pulang segera ke Tokyo pada Jumaat selepas kejadian tembakan itu.

Pengesan logam, yang biasanya tidak dilihat pada acara pilihan raya di Jepun yang sebahagian besarnya bebas jenayah, dipasang di tapak di bandar Fujiyoshida tempat Kishida akan memberikan ucapan kempen.

Terdapat juga kehadiran polis yang ramai.

Balu Abe, Akie Abe dilihat berada dalam kenderaan yang membawa jasad Abe. - FOTO AFP
Balu Abe, Akie Abe dilihat berada dalam kenderaan yang membawa jasad Abe. - FOTO AFP

Pengebumian Abe akan berlangsung pada Selasa, dihadiri oleh rakan rapat, kata media.

Ketika ini, polis sedang giat mendapatkan butiran motif dan kaedah pembunuhan Abe.

Suspek, Tetsuya Yamagami, ditahan sejurus selepas serangan itu, memberitahu polis dia percaya Abe ada kaitan dengan kumpulan agama yang dituduh merosakkan kewangan ibunya dan memecah belahkan keluarganya, lapor media, memetik sumber polis.

Polis belum mengenal pasti kumpulan itu.

Lelaki itu memberitahu penyiasat dia juga telah melawat tempat lain di mana Abe telah membuat penampilan kempen, termasuk di bandar Okayama, lebih 200 km dari Nara, lapor media.

Sementara itu, Presiden China Xi Jinping turut memberi penghormatan kepada Abe yang katanya bekerja keras untuk memperbaiki hubungan antara negara jiran, lapor media negara China.

Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 9 Julai 2022 @ 6:24 PM