SHINZO Abe. FOTO Reuters
SHINZO Abe. FOTO Reuters
BERNAMA

Ankara: Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob menzahirkan ucapan takziah dan simpati yang mendalam kepada Kerajaan Jepun dan seluruh rakyatnya di atas pemergian mantan Perdana Menteri Shinzo Abe.

"Saya berasa amat sedih apabila mendengar perkhabaran duka berhubung insiden melibatkan mantan Perdana Menteri Shinzo Abe, yang baru saya temui pada awal tahun ini sebagai Utusan Khas Tuan Yang Terutama," katanya pada wartawan Malaysia di sini hari ini.

Ismail Sabri yang dalam rangka lawatan rasmi ke Turkiye berkata, beliau berharap keluarga mendiang dan seluruh rakyat Jepun tabah menghadapi dugaan dalam suasana sedih serta pilu ini.

Katanya Abe memainkan peranan yang penting dalam hubungan erat antara Malaysia dan Jepun, dan pendukung utama Dasar Pandang ke Timur.

Abe, 67, "ditembak dari belakang" ketika sedang berucap dalam satu kempen politik di bandar raya Nara, dan penyerang beliau sudah ditahan.

Jepun akan mengadakan pilihan raya Senat pada Ahad dan Abe berkempen untuk calon Parti Demokratik Liberal (LDP) yang memerintah.

Abe adalah perdana menteri paling lama berkhidmat - pertama pada 2006 dan sekali lagi dari 2012 hingga 2020.

Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 8 Julai 2022 @ 5:56 PM