BAHAGIAN depan The Mozact Tile House.
BAHAGIAN depan The Mozact Tile House.
Susunan Nurul Husna Mahmud


Kediaman milik pasangan artis Cheri Pann, 76, dan Gonzalo Duran, 72, ini adalah The Mozact Tile House iaitu antara rumah paling menonjol di kawasan penempatan sunyi di Pantai Venice California, Amerika Syarikat.

Sentuhan seni pada perincian rumah terbabit boleh dikatakan unik dan ganjil apabila menggunakan pelbagai barang domestik daripada pecahan jubin, porselin hingga peralatan mainan tertanam pada segenap dinding.

Rumah terbabit turut dibuka kepada umum untuk merangsang daya kreativiti dan ternyata ia banyak mendapat reaksi antaranya menyifatkan rona warna terang mengundang keterujaan.

DINDING di belakang rumah.
DINDING di belakang rumah.

Maklum balas pengunjung menyifatkan pengalaman berada dalam rumah terbabit seperti taman tema selain sangat bermotifkan ‘hunky funky’.

Adakalanya rumah yang juga studio milik kedua-dua artis itu disamakan dengan beberapa seni bina ikonik seperti Menara Rodia’s Watts di Sepanyol Antonio Gaudi atau Isle Mujeres di Mexico.

Rumah itu asalnya kediaman tipikal era 1940-an dibeli Cheri pada 1994. Kerja pengubahsuaian bermula dengan studio kemudian bahagian bilik air dan lama-kelamaan merebak hingga ke luar rumah.

PAGAR juga tampil penuh seni.
PAGAR juga tampil penuh seni.

Projek itu turut menarik perhatian komuniti setempat apabila ada dalam kalangan penduduk menyumbang material seperti mangkuk, teko dan barangan rumah yang pecah serta rosak.

Tidak terkecuali, kanak-kanak turut datang membawa mainan lama mereka untuk ditanam dalam dinding atau diletakkan pada sudut tertentu.

Malah, tidak dinafikan sentuhan pasangan itu menampilkan nilai estetika penuh dengan unsur bentuk organik dan permainan rona warna yang mampu mengundang tarikan visual selain dapat menyuntik ‘mood’ ceria.

SETIAP sudut ditampal dengan pecahan kaca dan jubin lantai pecah.
SETIAP sudut ditampal dengan pecahan kaca dan jubin lantai pecah.

Bagaimanapun, Cheri sendiri melakukan kerja susun letak setiap hiasan termasuk arca dan ukiran pada permukaan jubin.

Bagi Gonzalo pula, rumah itu menjadi kebanggaannya apabila terdapat unsur seni dari negaranya yang dapat dikongsikan menerusi pengalaman visual dari The Mozact Tile House.

RAK tersusun menempatkan pinggan mangkuk.
RAK tersusun menempatkan pinggan mangkuk.

Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 3 Mac 2018 @ 7:58 AM