MAJLIS menandatangani perjanjian antara Mrasi Almamoura Group dengan Syed Food Industry dan Fario Holdings di Arab Saudi.
MAJLIS menandatangani perjanjian antara Mrasi Almamoura Group dengan Syed Food Industry dan Fario Holdings di Arab Saudi.

Kuala Lumpur: Mrasi Almamoura Group yang berpangkalan di Arab Saudi menjalin kerjasama strategik dengan dua syarikat Malaysia, Syed Food Industry Sdn Bhd dan Fario Holdings Sdn Bhd.

Kerjasama itu adalah untuk pembangunan dan pengedaran produk sedia untuk dimakan dan siap untuk dimasak serta minuman bagi memenuhi keperluan sektor haji dan umrah.

Perbadanan Pembangunan Perdagangan Luar Malaysia (Matrade) dalam kenyataan berkata, perkongsian itu juga mengambil kira sektor hospitaliti yang semakin meningkat di rantau ini.

Ia berkata, jalinan kerjasama itu dimeterai dan diadakan di Jeddah Superdome baru-baru ini, bersempena dengan edisi kedua Persidangan dan Pameran Ekspo Haji dan Umrah 2023 anjuran Kementerian Haji dan Umrah Arab Saudi.

Di bawah perjanjian itu, Syed Food Industry akan menyediakan penyelesaian kepada Mrasi Almamoura dengan menawarkan hidangan berbungkus kepada jemaah haji daripada pelbagai jenis masakan termasuk Asia Tenggara, Barat dan Timur Tengah, manakala kios digital dan automatik perintis Fario Holdings di bawah jenama Coffee Star pula menyediakan minuman kopi dan minuman terpilih untuk pengguna.

"Kedua-dua syarikat itu berkongsi visi dan nilai yang sama dengan kami dalam menawarkan perkhidmatan makanan yang inovatif dan mudah untuk manfaat jemaah haji.

"Ia juga seiring dengan visi kerajaan Saudi untuk menyediakan makanan yang selamat dan berkualiti kepada orang awam," kata Ketua Pegawai Eksekutif Mrasi Almamoura Fouad Morsi.

Di bawah Wawasan 2030 Arab Saudi, kerajaan Arab Saudi menyasar untuk meningkatkan jumlah jemaah haji kepada 30 juta dengan menambah baik penyampaian perkhidmatan, antaranya dalam sektor logistik, penjagaan kesihatan, teknologi dan pelancongan.

Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 13 January 2023 @ 7:16 AM