HASHIMOTO terus mempamerkan aksi pada kelas tersendiri. FOTO AFP
HASHIMOTO terus mempamerkan aksi pada kelas tersendiri. FOTO AFP
AFP

Antwerp: Juara Olimpik Jepun, Daiki Hashimoto bangkit selepas bergelut dalam sesi kelayakan untuk berjaya mempertahankan kejuaraan all-around lelaki pada Kejohanan Gimnastik Artistik Dunia di Antwerp.

Hashimoto mencatat 86.132 mata untuk menamatkan kelebihan satu mata di hadapan Illia Kovtun dari Ukraine, yang meraih perak (84.998), dengan atlet remaja Amerika Syarikat (AS), Frederick Richard meraih gangsa (84.332).

Hanya dua pesaing dari setiap negara boleh bertanding di final all-around dan Hashimoto sebenarnya boleh diketepikan.

Bagaimanapun, Jepun tetap memilihnya dengan mengorbankan Kazuma Kaya, yang menamatkan saingan di hadapannya dalam sesi kelayakan.

Ia membuktikan keputusan yang tepat oleh Jepun, yang memenangi emas berpasukan dua hari sebelumnya.

Hashimoto memulakan malamnya dengan rutin lantai yang hampir sempurna tetapi kecewa selepas mengambil langkah besar ke hadapan pada pendaratan terakhirnya.

Atlet berusia 22 tahun itu kembali tenang, memberikan persembahan tanpa sebarang kesilapan yang memberikannya gelaran paling diidamkan dalam sukan gimnastik untuk tahun kedua berturut-turut.

"Saya sedikit gementar, tetapi kurang daripada dalam kelayakan," kata Hashimoto.

"Jadi saya fikir semuanya akan baik-baik saja hari ini, tetapi saya tidak dapat mengawal diri saya juga.

"Selepas (senama lantai), saya memberitahu diri saya bahawa saya tidak mempunyai pilihan selain untuk melakukan yang lebih baik."

Kovtun hanya menduduki tempat ke-19 dalam kelayakan, tetapi mempamerkan prestasi cemerlang untuk menukar warna pingat gangsa yang dimenanginya tahun lalu di Liverpool, dengan Richard, 19, meletakkan AS kembali di podium lelaki dalam all-around buat kali pertama sejak 2010.

Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 6 Oktober 2023 @ 1:23 PM