POCHETTINO akan membawa haluan baharu. -FOTO Reuters
POCHETTINO akan membawa haluan baharu. -FOTO Reuters
AFP

London: Mauricio Pochettino meninggalkan Chelsea atas persetujuan bersama hanya selepas semusim bertanggungjawab menguruskan kelab itu.

The Blues menamatkan saingan di tempat keenam dalam Liga Perdana, susulan prestasi cemerlang pada penghujung musim tetapi terlepas kelayakan Liga Juara-Juara dan gagal meraih sebarang trofi.

"Chelsea FC mengesahkan bahawa kelab dan Mauricio Pochettino bersetuju untuk berpisah," kata Chelsea dalam satu kenyataan.

Dalam masa hanya dua tahun di bawah pemilikan konsortium Amerika yang dipimpin oleh pemilik bersama LA Dodgers Todd Boehly dan kumpulan ekuiti swasta Clearlake Capital, Chelsea membelanjakan lebih daripada £1 bilion (RM5.96 bilion) untuk pemain baru.

Sebahagian besar daripada itu dibelanjakan untuk bintang muda dan Pochettino menunjukkan kekurangan pengalaman dan senarai kecederaan yang panjang sebagai faktor kegagalan untuk mencapai keputusan yang konsisten.

Chelsea tewas 0-1 pada perlawanan akhir Piala Liga kepada Liverpool selepas masa tambahan dan memberikan saingan kepada Manchester City sebelum akhirnya tewas dalam separuh akhir Piala FA dengan jaringan yang sama.

Tetapi terdapat tanda-tanda bahawa pendekatan Pochettino semakin membuahkan hasil apabila meraih lima kemenangan berturut-turut untuk memastikan Chelsea akan berada dalam saingan Eropah musim depan.

Mereka akan layak ke Liga Europa jika Manchester United tewas kepada City dalam perlawanan akhir Piala FA dan Liga Persidangan jika Red Devils mengejutkan juara Inggeris itu.

"Terima kasih kepada kumpulan pemilikan Chelsea dan pengarah sukan atas peluang untuk menjadi sebahagian daripada sejarah kelab bola sepak ini," kata Pochettino.

"Kelab ini berada pada kedudukan yang baik untuk terus mara ke hadapan dalam Liga Perdana dan Eropah pada tahun-tahun akan datang."

Pengarah sukan Chelsea Laurence Stewart dan Paul Winstanley berkata: "Bagi pihak semua orang di Chelsea, kami ingin mengucapkan terima kasih kepada Mauricio atas perkhidmatannya musim ini.

"Dia dialu-alukan kembali ke Stamford Bridge pada bila-bila masa dan kami mendoakan yang terbaik untuknya dalam karier kejurulatihan masa depan."

Pochettino adalah pengurus keempat yang berlepas di bawah rejim Boehly selepas Thomas Tuchel, Graham Potter dan Frank Lampard.

Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 22 Mei 2024 @ 7:31 AM