- Foto hiasan
- Foto hiasan
BERNAMA

Kuala Lumpur: Mahkamah Tinggi di sini hari ini diberitahu bahawa Datuk Seri Najib Tun Razak tidak pernah memberikan kelulusannya kepada pengurusan 1Malaysia Development Berhad (1MDB) untuk menukar pelaburan Petro Saudi International (PSI) syarikat itu kepada 'nota janji hutang' yang dikatakan bernilai US$2.3 bilion (RM9.7 bilion).

Bekas pengarah bukan eksekutif 1MDB Tan Sri Ismee Ismail, 58, berkata demikian ketika disoal balas oleh peguam Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah dalam perbicaraan bekas perdana menteri itu berhubung penyelewengan RM2.3 bilion daripada dana 1MDB.

Ismee bersetuju dengan cadangan peguam itu bahawa adalah tidak masuk akal bagi pengurusan 1MDB menerima nota janji hutang tanpa cagaran.

Saksi pendakwaan ke-13 itu juga bersetuju bahawa 'nota janji hutang' itu tidak pernah ditunjukkan kepada lembaga pengarah 1MDB.

Apabila ditanya mengenai pemahamannya mengenai nota janji hutang itu, Ismee berkata: "Ia seperti 'saya berjanji untuk membayar' ."

Beliau juga berkata, pengurusan dana itu seolah-olah bertindak atas arahan ahli perniagaan dalam buruan Low Taek Jho atau Jho Low.

Sebelum ini, mahkamah diberitahu bahawa 1MDB membayar US$1 bilion (RM4.2 bilion) pada 2009 untuk 40 peratus kepentingan dalam usaha sama itu manakala PSI memegang baki 60 peratus. Dana itu kemudiannya ditukarkan kepada nota Murabahah Islamiah.

1MDB kemudian membayar US$830 (RM3.5 bilion) juta lagi antara 2010 dan 2011 bagi tujuan yang sama. Menjelang 2012, nota itu dikatakan bernilai US$2.22 bilion (RM9.36 bilion).

Muhammad Shafee kemudian menyoal saksi mengenai laporan kewangan 1MDB bagi 2013 yang sepatutnya dimuktamadkan oleh firma audit KPMG namun mereka tidak dapat berbuat demikian walaupun selepas setahun.

Menjawab perkara itu, Ismee berkata ia disebabkan oleh KPMG tidak berpuas hati terhadap dokumen dan jawapan yang diberikan oleh pengurusan 1MDB kepada syarikat audit berkaitan pelaburan 1MDB dalam Brazen Sky Ltd, sebuah syarikat yang diperbadankan di British Virgin Islands oleh Jho Low.

Ismee berkata, pada masa itu, beliau sudah meminta satu mesyuarat diadakan oleh pengurusan 1MDB, semata-mata untuk mengemas kini lembaga pengarah terutamanya berhubung dokumen dan butiran yang diminta oleh KPMG mengenai isu pelaburan Brazen Sky, kerana KPMG membangkitkan isu 'aset asas' pelaburan.

Muhammad Shafee: Adakah anda, terfikir bahawa KPMG menyusahkan? Ismee menjawab mereka 'agak mendesak'.

Muhammad Shafee: Mereka mempunyai alasan kukuh untuk mendesak. Sekarang, jika melihat kembali, anda tahu apa yang berlaku kepada wang (pelaburan)?

Ismee menjawab: Ya.

Ismee juga bersetuju dengan cadangan peguam itu bahawa sepanjang proses itu, Najib tidak menghalang audit 1MDB oleh KPMG.

Najib, 68, berdepan empat pertuduhan menggunakan kedudukannya untuk memperoleh rasuah berjumlah RM2.3 bilion daripada dana 1MDB dan 21 pertuduhan pengubahan wang haram membabitkan jumlah yang sama.

Perbicaraan di hadapan Hakim Datuk Collin Lawrence Sequerah bersambung esok.

Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 4 April 2022 @ 8:15 PM