PEKERJA menggunakan kren untuk membersihkan bangunan runtuh di perbandaran Yuli, Hualien, susulan gempa bumi berkenaan. FOTO AFP
PEKERJA menggunakan kren untuk membersihkan bangunan runtuh di perbandaran Yuli, Hualien, susulan gempa bumi berkenaan. FOTO AFP
BERNAMA

Taipei: Selepas gempa bumi bermagnitud 6.8 melanda tenggara Taiwan pada Ahad, Presiden Tsai Ing Wen berkata, beliau sudah meletakkan Pusat Operasi Kecemasan Pusat pada tahap berjaga-jaga tertinggi berikutan gegaran susulan yang dijangka berlaku.

Tsai menyeru orang ramai supaya sentiasa berwaspada terhadap bahaya aktiviti seismik yang berterusan, sambil menambah beliau sentiasa menerima laporan daripada agensi yang terbabit dengan tindak balas bencana Taiwan, lapor Agensi Berita Pusat (CNA).

Gempa bumi bermagnitud 6.8 melanda tenggara negara itu pada 2.44 petang, menyebabkan kerosakan meluas pada infrastruktur, bangunan dan kenderaan di Hualien dan Taitung.

Sebagai respons, kerajaan pusat menghantar anggota mencari dan menyelamat, kenderaan dan unit anjing dari kawasan lain ke timur Taiwan.

Menurut Pusat Tindak Balas Bencana Daerah Hualien, gempa bumi itu menyebabkan jambatan Gaoliao dan Luntien di kawasan itu runtuh dan Jambatan Yuli turut mengalami kerosakan.

Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 19 September 2022 @ 7:52 AM