KESAN kerosakan pada sebuah hotel susulan siri gempa bumi di Hualien. FOTO CNA / AFP
KESAN kerosakan pada sebuah hotel susulan siri gempa bumi di Hualien. FOTO CNA / AFP
AFP

Taipei: Ibu kota Taiwan dilanda siri gempa bumi semalaman hingga awal pagi Selasa, dengan Pentadbiran Cuaca Pusat berkata, yang paling kuat ialah gegaran magnitud 6.3 yang berasal dari timur Hualien.

Gempa kuat pertama - magnitud 5.5 - melanda pada 5.08 petang, Isnin, menurut Pentadbiran Cuaca Pusat. Ia boleh dirasai di ibu kota Taipei.

Itu diikuti dengan beberapa siri gegaran susulan dan gempa bumi, dengan dua gegaran kuat melanda satu demi satu kira-kira 2.30 pagi Selasa, menurut wartawan dan saksi AFP di Taipei.

"Saya sedang membasuh tangan saya, dan tiba-tiba merasakan apa yang saya fikir adalah vertigo," Olivier Bonifacio, seorang pelancong yang tinggal di daerah Da'an Taipei, memberitahu AFP.

"Saya melangkah masuk ke dalam bilik saya dan menyedari bangunan itu bergoyang..." katanya sambil menambah bahawa ketika itu dia menyedari ia adalah satu lagi gegaran susulan.

Pentadbiran Cuaca Pusat berkata, gempa bumi bermagnitud 6.0 melanda pada 2.26 pagi, diikuti enam minit kemudian dengan gegaran magnitud 6.3.

Pemantauan Geologi Amerika Syarikat meletakkan yang pertama pada magnitud 6.1, diikuti dengan gempa bermagnitud 6.0.

Berpuluh-puluh lagi gegaran kecil direkodkan oleh Pentadbiran Cuaca Pusat sepanjang malam, dengan gegaran baharu setiap beberapa minit, menurut laman webnya – semuanya di wilayah Hualien.

Sehingga Isnin, wartawan AFP dapat merasakan bangunan di mana mereka berada, bergoyang semasa gempa bumi yang kuat, manakala seorang berkata "panel kaca bilik mandi dan tingkap membuat bunyi" apabila pulau itu bergegar.

Wilayah Hualien adalah pusat gempa bumi bermagnitud 7.4 yang melanda pada 3 April, menyebabkan tanah runtuh yang menghalang jalan raya di sekitar kawasan pergunungan, manakala bangunan di bandar utama Hualien, rosak teruk.

Sekurang-kurangnya 17 terbunuh dalam gempa itu, dengan mayat terbaharu ditemukan di sebuah kuari pada 13 April lalu.

Taiwan sering mengalami gempa bumi kerana ia terletak di persimpangan dua plat tektonik.

Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 23 April 2024 @ 9:09 AM