FOTO dikeluarkan oleh
FOTO dikeluarkan oleh
AFP

Taipei: Gempa bumi yang melanda timur Taiwan pada pagi Rabu adalah "terkuat dalam 25 tahun", kata pengarah Pusat Seismologi Taipei.

"Gempa bumi hampir dengan daratan dan ia cetek. Ia dirasai di seluruh Taiwan dan pulau-pulau luar pesisir... ia adalah yang paling kuat dalam 25 tahun sejak gempa bumi (1999)," kata Wu Chien-fu kepada pemberita, merujuk kepada gempa bumi pada September 1999 dengan magnitud 7.6 yang membunuh 2,400 orang.

Dalam pada itu, gempa bumi itu berlaku sejurus sebelum 8 pagi waktu tempatan hari Rabu, menyebabkan amaran tsunami untuk pulau itu serta bahagian selatan Jepun.

Pemantauan Geologi Amerika Syarikat (USGS) berkata, gempa itu bermagnitud 7.4, dengan pusat gempa 18 kilometer (km) di selatan Bandar Hualien, Taiwan, dan pada kedalaman 34.8 km.

Agensi Meteorologi Jepun menyatakan gempa itu bermagnitud 7.5.

Ombak tsunami setinggi tiga meter dijangka serta-merta untuk pulau-pulau terpencil Jepun di rantau itu, termasuk pulau Miyakojima, kata agensi itu.

"Berpindah!" kata sepanduk di penyiar kebangsaan Jepun NHK.

"Tsunami akan datang. Sila pindah dengan segera," kata seorang sauh di NHK. "Jangan berhenti. Jangan balik."

Rakaman langsung televisyen dari pelabuhan wilayah Okinawa, termasuk Naha, menunjukkan kapal menuju ke laut, mungkin dalam usaha untuk melindungi kapal mereka.

Taiwan kerap dilanda gempa bumi kerana pulau itu terletak berhampiran persimpangan dua plat tektonik.

Gempa bumi bermagnitud 7.6 melanda Taiwan pada September 1999, membunuh kira-kira 2,400 orang dalam bencana alam paling maut dalam sejarah pulau itu.

Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 3 April 2024 @ 9:33 AM