Gambar menunjukkan kerosakan di kem pelarian Nuseirat di tengah Semenanjung Gaza pada 17 November 2023. FOTO AFP
Gambar menunjukkan kerosakan di kem pelarian Nuseirat di tengah Semenanjung Gaza pada 17 November 2023. FOTO AFP
AFP

Amerika Syarikat: Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) pada Jumaat memperbaharui gesaan untuk 'gencatan senjata' untuk membolehkan bantuan sampai kepada 2.2 juta orang yang terperangkap dalam konflik berdarah antara Israel dan Hamas.

Ketua ketua bantuan kecemasan PBB Martin Griffiths berkata "Kami tidak meminta bulan"

"Kami meminta langkah-langkah asas yang diperlukan untuk memenuhi keperluan penting penduduk awam dan membendung perjalanan krisis ini"

"Sebut apa yang anda mahu, tetapi keperluannya, dari sudut kemanusiaan, adalah mudah. Hentikan pertempuran untuk membolehkan orang awam bergerak dengan selamat.

"Beri orang Gaza berehat daripada perkara yang mengerikan yang dikenakan kepada mereka beberapa minggu kebelakangan ini," Griffiths merayu dalam ucapannya di Perhimpunan Agung PBB.

Seruan itu dibuat beberapa hari selepas Majlis Keselamatan PBB menggesa "jeda kemanusiaan berpanjangan" di Semenanjung Gaza, kali pertama ia memecah kesunyian sejak permulaan perang.

Griffiths menggesa untuk membuka lebih banyak lintasan sempadan ke Gaza, terutamanya pusat pemeriksaan Kerem Shalom, yang bertanggungjawab untuk 60 peratus barangan masuk ke wilayah yang dikepung sebelum permulaan perang.

Pada masa ini, hanya lintasan sempadan Rafah dengan Mesir dibuka.

Griffiths berkata bahawa bahan api adalah penting untuk mengagihkan bantuan kemanusiaan dan "menjaga orang hidup."

Beliau menyeru supaya akses yang lebih baik untuk organisasi kemanusiaan yang beroperasi di Gaza dan membenarkan orang awam berpindah ke kawasan yang lebih selamat.

Pesuruhjaya Tinggi PBB bagi Hak Asasi Manusia, Volker Turk, menolak gesaan Israel supaya orang awam di Gaza berpindah ke "zon selamat" di selatan.

"Zon itu tidak selamat dan tidak sesuai untuk bilangan orang yang memerlukan," katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 18 November 2023 @ 12:14 PM