HORNER (kanan) berbincang dengan Verstappen mengenai jentera Red Bull. FOTO AGENSI
HORNER (kanan) berbincang dengan Verstappen mengenai jentera Red Bull. FOTO AGENSI
Agensi

London: Max Verstappen dan Helmut Marko adalah sebahagian daripada Red Bull, tetapi Christian Horner menegaskan dia adalah individu yang mengetuai pasukan Formula Satu (F1) itu.

Awal bulan lalu, Red Bull berdepan krisis akibat berita mendakwa Horner disiasat berikutan salah laku terhadap kakitangan wanita.

Perkara itu disahkan oleh Red Bull GmbH yang sebelum perlumbaan pembuka musim di Grand Prix (GP) Bahrain, menamatkan siasatan itu dan Horner meneruskan peranan sebagai bos pasukan itu.

Bagaimanapun, drama itu tidak berakhir di situ apabila penasihat permotoran Red Bull, Marko disiasat kerana dakwaan mendedahkan isu berkaitan Horner.

Malah bapa kepada Max Verstappen iaitu Jos menggesa Horner meletak jawatan dan lebih teruk lagi, Verstappen menegaskan jika Marko meninggalkan pasukan, dia akan mengikut jejak langkah sama.

Kekecohan itu membayangi permulaan hebat Red Bull untuk mempertahankan gelaran dunia apabila memenangi dua GP awal dengan kedudukan satu dua dengan 38 mata mengatasi pasukan di tangga kedua, Ferrari.

Horner menegaskan semua orang ada peranan penting dalam pasukan, tetapi di akhirnya, dia adalah ketua mereka.

"Saya fikir mungkin terlalu banyak yang diperkatakan oleh pihak lain," kata ketua dari Britain itu.

"Pasukan tetap pasukan. Max adalah sebahagian daripada pasukan, begitu juga dengan Helmut, tapi saya ketua pasukan ini dan semua orang ada peranan penting untuk dilaksanakan."

Mengenai ancaman Verstappen untuk meninggalkan Red Bull dan dikaitkan dengan tempat Lewis Hamilton bersama Mercedes, Horner berkata, pemandu bintang itu tidak boleh lebih besar berbanding Red Bull.

"Tiada individu yang lebih besar berbanding pasukan," katanya.

"Kami memiliki kereta yang mencetuskan fenomena. Kami ada satu tempat duduk terbuka tahun depan. Saya mungkin memiliki 16 pemandu yang terdesak untuk berada dalam kereta itu pada tahun depan.

"Kami memiliki hubungan kukuh dengan Max dan dia melakukan tugas yang menakjubkan. Fokus utamanya tertumpu kepada tugasan di trek dan ia turut menjadi fokus kami."

Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 13 Mac 2024 @ 11:05 AM