ALCARAZ berjaya pertahan gelaran Indian Wells. FOTO AFP
ALCARAZ berjaya pertahan gelaran Indian Wells. FOTO AFP
AFP

Indian Wells: Pemain nombor dua dunia, Carlos Alcaraz pulang dengan kemenangan 7-6 (7/5), 6-1 ke atas Daniil Medvedev untuk memenangi gelaran ATP Indian Wells kali kedua berturut-turut, kedua-duanya ketika berdepan pemain Rusia itu di final.

Alcaraz merangkul kejuaraan pertamanya sejak Wimbledon Julai lalu dan menjadi pemenang ulangan pertama di Indian Wells sejak Novak Djokovic memenangi tiga kejuaraan berturut-turut dari 2014-16.

Bagi pemain Sepanyol berusia 20 tahun itu, 12 hari di padang pasir California membuktikan apa yang dia perlukan selepas permulaan musim yang perlahan, termasuk tersingkir pada suku akhir Terbuka Australia dan kecederaan buku lali yang memaksanya keluar dari perlawanan pembukaan di Rio de Janeiro pada Februari.

"Banyak keraguan untuk saya," katanya mengenai pemikirannya yang datang di tengah-tengah kemarau gelaran paling lama sejak dia melepasi kejuaraan Grand Slam pertamanya di Terbuka AS 2022.

"Tetapi sebaik sahaja saya melangkah ke gelanggang pusingan pertama, saya mula berasa lebih baik dan selepas setiap perlawanan saya berasa lebih baik dan lebih baik."

Seperti yang dilakukannya tahun lalu, Alcaraz menafikan usaha Medvedev untuk menawan satu-satunya daripada enam gelaran Masters 1000 gelanggang permukaan keras ATP yang masih belum dimenanginya.

Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 18 Mac 2024 @ 2:17 PM