ALMOEZ meraikan kejayaannya menjaringkan gol ketiga Qatar. -FOTO Reuters
ALMOEZ meraikan kejayaannya menjaringkan gol ketiga Qatar. -FOTO Reuters
PEMAIN Qatar meraikan kejayaan mereka menewaskan Iran. FOTO AFP
PEMAIN Qatar meraikan kejayaan mereka menewaskan Iran. FOTO AFP
AFP

Doha: Penjaring gol, Akram Afif berkata "yang terbaik masih akan datang" selepas tuan rumah dan juara bertahan Qatar mara ke final Piala Asia menentang Jordan dengan kemenangan dramatik 3-2 ke atas Iran awal pagi tadi.

Almoez Ali menjaringkan gol pada minit ke-82 di Doha untuk membawa Qatar ke final kedua berturut-turut mereka, memadamkan kegagalan kekalahan yang menghantui mereka kandas di pusingan pertama di Piala Dunia 2022.

Qatar tewas ketiga-tiga perlawanan ketika kempen Piala Dunia mereka di tanah air lebih setahun lalu, rekod terburuk yang dicatatkan oleh tuan rumah dalam sejarah pertandingan.

Tetapi itu semua tinggal kenangan apabila mereka meraikan kejayaan di hadapan lebih 40,000 penyokong selepas aksi separuh akhir yang penuh mendebarkan di Stadium Al Thumama.

"Kemenangan ini tidak mudah," kata Afif, yang menjaringkan gol kelimanya dalam kejohanan itu untuk Qatar mendahului pada separuh masa.

"Kami sangat bangga dengan diri kami dan peminat kami. Mereka berhak menang malam ini dan semoga yang terbaik akan datang."

Pemain Iran, Shojae Khalilzadeh dibuang padang pada masa kecederaan sebelum keadaan semakin buruk antara kedua-dua pemain berlaku selepas wisel penamat.

"Perkara yang kami dengar dari penonton tidak begitu bagus yang mencetuskan rasa marah, itulah sebabnya terdapat reaksi selepas itu," kata pemain sayap Iran, Alireza Jahanbakhsh.

Ia berlaku pada penghujung pertemuan selepas kedua-dua pasukan melancarkan serangan dari wisel pertama.

"Saya fikir kami bermain perlawanan yang sangat besar," kata jurulatih Qatar, Tintin Marquez, yang mengambil alih tugas daripada Carlos Queiroz hanya sebulan sebelum kejohanan.

Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 8 Februari 2024 @ 8:51 AM