XAVI mohon maaf buat kenyataan mengenai Alves. FOTO EPA
XAVI mohon maaf buat kenyataan mengenai Alves. FOTO EPA
AFP

Barcelona: Jurulatih Barcelona, Xavi Hernandez memohon maaf di atas komen yang dibuatnya mengenai Dani Alves, yang ditahan awal minggu ini berikutan dakwaan serangan seksual.

Kontrak pemain pertahanan berusia 39 tahun itu, ditamatkan kelab Mexiconya Pumas selepas penahanannya tanpa jaminan di Barcelona.

Alves ditahan atas pertuduhan serangan seksual ketika berada di Sepanyol apabila dituduh melakukan serangan seksual yang boleh membawa keinginan merogol.

Walaupun polis enggan memberikan butiran mengenai kes itu, sumber yang rapat dengan siasatan memberitahu AFP bahawa Alves dituduh oleh seorang wanita atas kesalahan merogol.

Xavi berkata pada hari Sabtu dia berada dalam keadaan terkejut selepas mengetahui dakwaan dan penahanan itu, tetapi juga "berasa kasihan" untuk Alves, sambil tidak menyebut mangsa yang didakwa.

"Semalam apa yang saya ingin katakan tentang Dani Alves disalah tafsir, mungkin saya betul-betul mengatakan apa yang ingin saya katakan dan adalah penting untuk saya menjelaskan apa yang ingin disampaikan," kata Xavi selepas Barcelona menang 1-0 ke atas Getafe dalam La Liga.

"Ia adalah subjek yang sangat menyeramkan dan semalam saya terlupa untuk bercakap mengenai mangsa. Ia bukan komen yang sesuai.

"Semua tindakan seperti ini mesti dikutuk, sama ada Dani atau sesiapa sahaja yang melakukannya. Saya memohon maaf kepada mangsa, kepada mangsa keganasan jantina dan jenis kesalahan ini."

Alves, yang bermain untuk Barcelona selama lapan musim antara 2008-2016, menyertai semula Catalan untuk tempoh singkat musim lalu di bawah bekas rakan sepasukannya Xavi.

Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 23 January 2023 @ 9:53 AM