ALVES pada mulanya menafikan mengenali mangsa iaitu seorang wanita muda. FOTO Agensi
ALVES pada mulanya menafikan mengenali mangsa iaitu seorang wanita muda. FOTO Agensi
AFP

Madrid: Pemain pertahanan Brazil, Dani Alves akan dibicarakan atas tuduhan serangan seksual di Sepanyol, kata mahkamah tinggi Catalonia kepada AFP.

Bekas bintang Barcelona dan Paris Saint-Germain itu ditahan pada Januari lalu selepas dituduh merogol seorang wanita di bilik air sebuah kelab malam pada akhir Disember.

Mahkamah berkata tarikh perbicaraan masih belum ditetapkan.

Alves, yang berusia 40 tahun, ditahan dalam tahanan tanpa jaminan kerana mahkamah yang menyiasatnya merasakan ada risiko dia akan cuba melarikan diri.

Ketika kisah mula terbongkar dan sebelum dia ditangkap, Alves dalam temu bual televisyen pada mulanya menafikan mengenali wanita itu.

Tetapi apabila disoal siasat oleh penyiasat selepas penahanannya, dia mengubah ceritanya, menegaskan bahawa mereka mempunyai hubungan suka sama suka.

Alves, yang boleh berdepan hukuman penjara sehingga 12 tahun jika didapati bersalah, mengakui tidak bersalah dalam temu bual yang diterbitkan pada bulan Jun, mengatakan dia mempunyai 'hati nurani yang bersih'.

"Saya mempunyai hati nurani yang benar-benar jelas mengenai apa yang berlaku malam itu di bilik mandi kawasan VIP kelab malam Sutton," katanya kepada akhbar harian La Vanguardia dalam wawancara pertamanya sejak penahanannya.

"Ada apa yang berlaku dan apa yang tidak berlaku. Apa yang tidak berlaku ialah saya memaksa wanita ini melakukan apa sahaja yang kami lakukan," tambahnya.

Dalam artikel Jun lalu, dia memberitahu La Vanguardia bahawa dia berbohong pada mulanya kerana dia takut isterinya akan meninggalkannya jika dia mengaku dia pernah bersama wanita lain.

Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 1 Ogos 2023 @ 9:04 AM