PASTIKAN anda mendapat rehat yang cukup sebelum memulakan perjalanan.
PASTIKAN anda mendapat rehat yang cukup sebelum memulakan perjalanan.
Lizam Ridzuan


Ada yang memilih melakukan pemanduan jarak jauh pada waktu malam kerana lebih tenang dan keadaan trafik juga tidak sesak seperti siang hari.

Mungkin ada juga individu yang lebih segar pada malam hari berbanding terik mentari yang boleh mengakibatkan mengantuk lalu memilih pada sebelah malam memulakan perjalanan.

Namun, memandu jarak jauh pada waktu malam memerlukan persiapan dan perhatian tambahan untuk memastikan keselamatan.

Nampak tenang, tapi ada bahaya lain yang mungkin tidak disedari boleh berlaku kerana penglihatan yang agak terhad dalam suasana gelap.

Berikut Vroom kongsikan beberapa tip untuk pemanduan jarak jauh pada waktu malam:

Rehat yang cukup

Pastikan anda mendapat rehat yang cukup sebelum memulakan perjalanan. Keletihan adalah salah satu punca utama kemalangan pada waktu malam apabila mata mengantuk dan terlelap.

Periksa kenderaan anda

Sebelum memulakan perjalanan, pastikan semua lampu kenderaan berfungsi dengan baik, termasuk lampu hadapan, belakang dan lampu isyarat. Pastikan juga cermin hadapan bersih untuk penglihatan yang jelas.

Pandu dengan kelajuan yang selamat

Pada waktu malam, had laju yang lebih rendah mungkin lebih selamat kerana penglihatan yang terhad. Perhatikan had laju yang ditetapkan dan sesuaikan kelajuan anda mengikut keadaan jalan.

Meskipun anda sudah biasa dengan sesuatu jalan itu, tapi pada sebelah malam adalah suasana yang berbeza.

Gunakan lampu tinggi dengan bijak

Gunakan lampu tinggi jika diperlukan, tetapi ingat untuk menukar kepada lampu rendah apabila ada kenderaan dari arah bertentangan untuk mengelakkan silau kepada pemandu lain.

Jaga jarak selamat

Pastikan anda mengekalkan jarak yang selamat antara kenderaan anda dengan kenderaan di hadapan. Ini memberikan anda lebih masa untuk bertindak balas jika ada sebarang halangan di jalan.

Berhenti untuk berehat

Jika anda mengantuk atau letih, berhenti di kawasan rehat atau stesen minyak untuk berehat seketika. Tidur sebentar (power nap) boleh membantu mengembalikan tenaga sebelum meneruskan perjalanan.

Elakkan penggunaan telefon bimbit

Jangan gunakan telefon bimbit semasa memandu. Jika perlu, gunakan sistem 'hands-free' atau berhenti di tempat selamat sebelum menggunakan telefon.

Kini kebanyakan kenderaan dilengkapi sistem keterhubungan untuk Android Auto atau Apple CarPlay memudahkan anda untuk menyambung kepada telefon pintar.

Perhatikan haiwan liar

Pada waktu malam, ada risiko haiwan liar melintasi jalan. Berhati-hati terutama di kawasan yang terkenal dengan kehadiran haiwan liar dan memandu pada kelajuan sederhana.

Minum air yang cukup

Kekal hidrasi adalah penting. Bawa air minuman dan minum secara berkala untuk mengelakkan dehidrasi yang boleh menyebabkan keletihan. Mungkin juga makanan ringan bagi mengurangkan rasa mengantuk.

Sediakan laluan alternatif

Sentiasa ada rancangan B sekiranya berlaku sebarang halangan atau jalan ditutup. GPS atau aplikasi peta boleh membantu dalam merancang laluan alternatif.

Semoga dengan tip ini anda dapat memandu dengan lebih selamat dan selesa pada waktu malam. Selamat memandu!

Artikel ini disiarkan pada : Ahad, 9 Jun 2024 @ 6:13 AM