Redzuan Muharam


MINAT membaca dan mengumpul bahan bacaan mendorong bekas pengurus kilang, Abdul Halim Ismail menjalankan perniagaan buku terpakai.

Bermula dengan menjual secara dalam talian pada 2012 , Abdul Halim, 52, kemudiannya menyewa kediaman bersebelahan rumahnya pada tahun sama untuk memudahkan pelanggan datang melihat koleksi buku dan membuat pembelian.

Pada tahun berikutnya, Abdul Halim mengembangkan perniagaannya dengan membuka kedai sendiri di Taman Saujana Puchong, Puchong, yang bertahan sehingga kini.

Abdul Halim yang juga bapa empat anak berkata, cabaran awalnya adalah mencari pelanggan dan bekalan stok buku untuk dijual.

Namun, katanya, masalahnya selesai selepas membuat hebahan lengkap nombor telefon untuk dihubungi di satu platform dalam talian.

"Saya pernah bekerja di kilang elektronik di Shah Alam selama 20 tahun dan terpaksa berhenti selepas ia ditutup.

"Sejak itulah, saya mula menjual buku terpakai dan memilih perniagaan berkenaan kerana minat serta merasakan ia lebih sesuai dengan jiwa saya.

"Bekalan buku diperoleh daripada pelbagai sumber antaranya perpustakaan lama, bekas penerbit dan peniaga buku serta jualan gudang," katanya ketika ditemui Harian Metro di kedainya, hari ini.

ABDUL Halim turut mengadakan siri jelajah dan program di sekolah dalam usaha memupuk minat membaca dalam kalangan generasi muda. FOTO AMIRUDIN SAHIB
ABDUL Halim turut mengadakan siri jelajah dan program di sekolah dalam usaha memupuk minat membaca dalam kalangan generasi muda. FOTO AMIRUDIN SAHIB

Abdul Halim berkata, pelbagai jenis buku terpakai dijual di kedainya iaitu daripada bahan bacaan kanak-kanak, umum, majalah, novel dan buku rujukan pelajaran peringkat sekolah hingga pengajian tinggi.

Katanya, pelanggannya terbahagi kepada beberapa kategori dengan setiap satunya mencari bahan bacaan berdasarkan minat dan keperluan masing-masing.

"Ada beberapa kategori pelanggan, yang pertama peminat buku lama atau pengumpul dan bilangannya agak ramai juga.

"Kedua, mereka yang membeli untuk membaca. Kategori ketiga adalah pelanggan yang membeli untuk menderma atau menginfakkan kepada anak yatim.

"Sebahagiannya pula mencari buku pelajaran terpakai dan mereka ini terdiri daripada penuntut peringkat sarjana atau lebih tinggi daripada itu," katanya.

Di samping minat dan kepuasan, Abdul Halim mahu menjadikan perniagaannya sebagai salah satu cara untuk memupuk minat membaca dalam kalangan masyarakat terutama golongan muda.

Berikutan itu, Abdul Halim tidak hanya menjual di dalam talian dan kedai saja, malah turut menjalin kerjasama dengan pihak sekolah bagi mengadakan program bersama murid.

"Kebetulan, saya menjalin kerjasama dengan sebuah syarikat pemilik trak, Mobilebookcafe, jadi kenderaan itu yang digunakan untuk mengadakan program di sekolah.

"Siri jelajah itu diadakan selepas mendapat kelulusan dan kami pernah berkunjung ke sekolah di Selangor, Johor, Negeri Sembilan dan Melaka.

"Aktiviti diadakan bergantung kepada pihak sekolah dan tidak terhad dengan jualan kerana ada kalanya kami turut membawa pelukis, tetapi tujuannya adalah memupuk minat membaca dalam kalangan murid," katanya.

Abdul Halim, biarpun menjual buku terpakai, sambutan diterima tetap menggalakkan terutama sejak pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Alhamdulillah, sambutan semakin baik dan itu yang kita mahukan iaitu melihat lebih ramai individu gemar membaca.

"Malah, ada pelanggan saya kini mula menceburi bidang perniagaan buku terpakai dan ia satu perkembangan baik.

"Saya harap perniagaan itu terus diterima baik dan mahu ada kesinambungan yang boleh meneruskan usaha saya pada masa depan," katanya.

HOBI suka membaca menyaksikan Abdul Halim kini menjadi pemilik kedai buku terpakai di Taman Saujana Puchong. FOTO AMIRUDIN SAHIB
HOBI suka membaca menyaksikan Abdul Halim kini menjadi pemilik kedai buku terpakai di Taman Saujana Puchong. FOTO AMIRUDIN SAHIB

Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 20 Julai 2020 @ 9:30 PM