JPJ keluar 126 notis saman, 13 kenderaan barangan dikenakan tindakan. FOTO BERNAMA
JPJ keluar 126 notis saman, 13 kenderaan barangan dikenakan tindakan. FOTO BERNAMA
BERNAMA

Butterworth: Sebanyak 126 notis saman dikeluarkan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Pulau Pinang terhadap pemandu kenderaan perdagangan atas pelbagai kesalahan menerusi Ops Khas Lebih Muatan di sekitar negeri ini, semalam.

JPJ dalam kenyataan memaklumkan operasi bermula 12 tengah malam hingga 7 pagi itu dijalankan unit operasi JPJ Pulau Pinang dengan tumpuan penguatkuasaan di lebuh raya, kawasan perindustrian dan jalan-jalan utama Persekutuan serta negeri.

Beliau berkata, operasi ditumpukan kepada kenderaan perdagangan yang membawa muatan melebihi had dibenarkan bertujuan memastikan pemandu dan pengusaha kenderaan barangan ini mematuhi peraturan dan undang-undang di bawah Akta Pengangkutan Jalan (APJ) 1987 dan Kaedah-kaedah di bawahnya serta Akta Pengangkutan Awam Darat (APAD) 2010.

"Tindakan turut diambil ke atas 13 kenderaan barangan mengikut Seksyen 57(1) (b) (Vi) APAD 2010 dan kesalahan di bawah Kaedah 89 MV (C&U) 1959 antaranya kesalahan tiada lesen Memandu Kenderaan Barangan (GDL) serta kesalahan teknikal tayar haus berlebihan, pasang strobe light tanpa kebenaran, cermin gelap, ubah suai kenderaan dan lain-lain kesalahan," menurut kenyataan itu.

Menurut JPJ, penguatkuasaan secara konsisten dan berfokus terhadap kenderaan barangan akan terus dilaksanakan bagi memastikan pemandu dan pengusaha kenderaan perdagangan mematuhi peraturan dan undang-undang yang berkuat kuasa.

Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 29 Mac 2024 @ 12:24 PM