Nasir dan Krishnan menuju ke Selangor hari ini. FOTO Ihsan Nasir Abas
Nasir dan Krishnan menuju ke Selangor hari ini. FOTO Ihsan Nasir Abas
Zuliaty Zulkiffli


HANYA tinggal dua hari lagi buat pelari veteran, Nasir Abas, 64, dan rakannya, Krishnan Andy, 61, tiba di Shah Alam Convention Centre (SACC) Selangor dalam Larian Merdeka Muhibbah.

Mereka kini meneruskan larian dari Tanjung Malim, Perak menuju ke sempadan Selangor bermula 8 pagi tadi.

Anaknya, Mohd Ridzuan Nasir, 32, berkata, bapanya dan Krishnan berjaya melepasi larian sejauh 400 kilometer sejak melakukan misi larian dari Alor Setar, 19 Ogos lalu.

Katanya, sepanjang larian 10 hari itu, bapanya dan Krishnan menghadapi cabaran berlari dalam keadaan cuaca panas.

Katanya, keadaan perubahan cuaca itu menyebabkan Krishnan mengalami lebam di kuku jari kaki namun tetap meneruskan lariannya.

“Dia sudah biasa dengan keadaan itu dan meneruskan larian hari ini dan dijangka sampai ke sempadan Selangor petang ini.

“Abah dan pak cik (Krishnan) lebih bersemangat apabila kumpulan dari Kedah, Utara Runnaz Dan Runner Kaki Ipoh dari Perak turut berlari bersama mereka tetapi dalam tempoh jarak terhad,” katanya ketika dihubungi hari ini.

Mohd Ridzuan berkata, mereka dijangka tiba di SACC pada hari Ambang Merdeka malam 31 Ogos ini.

Katanya, bapanya dan Krishnan dijangka mencipta nama dalam Malaysia Book of Record (MBOR) melepasi larian lebih 500 kilometer dari Alor Setar ke Selangor.

“Keadaan kesihatan abah dan pak cik baik dan mereka akan meneruskan larian seperti dirancang,” katanya.

Pak Nasir dan Krishnan memulakan larian pada 19 Ogos lalu dari Dataran Alor Setar dan dijangka tiba di Shah Alam dalam misi larian selama 12 hari sejauh 540 km.

Pak Nasir yang juga pesara tentera pernah mencipta rekod melakukan larian sejauh 1,754 km menyusuri Semenanjung Malaysia dari Kelantan ke Johor dan pulang ke Kedah pada 2002 selama sebulan.

Selain itu, beliau turut mencipta rekod melakukan Larian Solo dari Tawau, Sabah ke Kuching, Sarawak pada 2003 sejauh 2,058 km selama 48 hari dan larian solo sempena kejayaan pasukan Kedah merangkul Piala Malaysia sebelum ini.

Berita berkaitan

Pak Nasir, Krishnan bermula...

Pak Nasir lari lagi...

Pak Nasir, Krishnan dah nak sampai KLn

Pak Nasir, Krishnan dah lari 200km

Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 28 Ogos 2019 @ 2:56 PM