Mohd Khalil (dua dari kiri) menunjukkan bahan memproses dadah yang dirampas ketika sidang media di Pusat Media IPK Johor. FOTO HAIRUL ANUAR RAHIM
Mohd Khalil (dua dari kiri) menunjukkan bahan memproses dadah yang dirampas ketika sidang media di Pusat Media IPK Johor. FOTO HAIRUL ANUAR RAHIM
Izlaily Nurul Ain Hussein

my

DUA lelaki ditahan polis, kelmarin, kerana disyaki mengedar pelbagai jenis dadah dianggar bernilai RM1.4 juta dalam serbuan di pondok yang dijadikan makmal memproses dadah di Jalan Sulaiman, Muar, Johor.

Suspek berusia 31 dan 41 tahun itu ditahan polis dari Bahagian Siasatan Jenayah Narkotik, Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Muar, selepas pemeriksaan dan serbuan kira-kira 4.30 petang itu menemui pelbagai jenis dadah dan peralatan yang digunakan untuk memproses dadah.

Ketua Polis Johor Datuk Mohd Khalil Kader Mohd berkata, dalam serbuan itu, polis merampas 13.44 kilogram (kg) serbuk ekstasi, 362.3 gram ketamin, 299.3 gram ganja dan 53 gram syabu.

Beliau berkata, serbuk ekstasi yang ditemui dalam simpanan makmal itu dipercayai boleh menghasilkan 45,000 pil ekstasi.

"Kita mendapati mereka banyak menyimpan serbuk ekstasi yang mana kita percaya ia untuk diproses menjadi pil dan jika satu pil menggunakan 0.3 gram serbuk dadah itu, maka dengan 13.44 kg itu, mereka boleh menghasilkan 45,000 pil ekstasi.

"Hasil siasatan awal, kita mendapati dua suspek ini hanya menuntut ilmu menerusi Youtube untuk belajar cara menghasilkan ekstasi ini dan kita masih menyiasat tempoh sindiket ini mula beroperasi," katanya ketika sidang media di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Johor, hari ini.

Mohd Khalil berkata, selain rampasan dadah, polis turut merampas bahan dan peralatan memproses dadah antaranya pelbagai botol berisi cecair bahan kimia dan pewarna selain ketuhar gelombang mikro, alat pengisar, logam pencetak pil dan lampu.

Selain itu, katanya, polis juga menyita Perodua Myvi, Isuzu Trooper, Proton Perdana dan wang tunai RM4,000 yang semuanya bernilai RM54,000.

"Dua suspek kini ditahan reman tujuh hari hingga 26 Januari ini dan kita masih menjalankan siasatan lanjut mengikut Seksyen 39B Akta Dadah Berbahaya 1952.

"Kita juga masih menyiasat dan mengenal pasti rangkaian pengedaran dadah ini yang dipercayai untuk pasaran tempatan," katanya.

Menurut Mohd Khalil, hasil semakan, kedua-dua suspek mempunyai rekod jenayah lampau yang juga berkaitan dadah dan hasil ujian saringan awal air kencing mendapati mereka positif methamphetamine.

Artikel ini disiarkan pada : Ahad, 21 January 2018 @ 4:00 PM