Seorang kanak-kanak yang kini bergelar pelarian Ukraine duduk di stesen kereta api di Przemysl, Poland. - FOTO AFP
Seorang kanak-kanak yang kini bergelar pelarian Ukraine duduk di stesen kereta api di Przemysl, Poland. - FOTO AFP
AFP

Geneva: Lebih separuh daripada semua kanak-kanak di Ukraine telah dipindahkan dari rumah mereka sejak Rusia melancarkan pencerobohan besar-besarannya pada 24 Februari, kata Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu pada Khamis.

"Peperangan selama sebulan di Ukraine telah menyebabkan 4.3 juta kanak-kanak kehilangan tempat tinggal -- lebih separuh daripada anggaran 7.5 juta penduduk kanak-kanak di negara itu," kata agensi kanak-kanak PBB Unicef.

Kanak-kanak yang dipindahkan adalah hampir separuh daripada lebih 10 juta orang yang terpaksa meninggalkan rumah mereka sejak pencerobohan bermula.

Lebih 1.8 juta kanak-kanak telah melarikan diri dari Ukraine sebagai pelarian, manakala 2.5 juta lagi kini kehilangan tempat tinggal di dalam negara mereka yang dilanda perang, kata PBB.

"Perang itu telah menyebabkan salah satu perpindahan berskala besar kanak-kanak terpantas sejak Perang Dunia Kedua.

"Ini adalah satu pencapaian yang suram yang boleh membawa akibat yang berkekalan untuk generasi akan datang.

"Keselamatan, kesejahteraan dan akses kepada perkhidmatan penting kanak-kanak semuanya terancam daripada keganasan ngeri tanpa henti," kata ketua Unicef, Catherine Russell.

Komennya dibuat sebulan selepas kereta kebal Rusia menceroboh sempadan, membawa konflik yang telah membunuh beribu-ribu orang awam Ukraine.

Pejabat hak asasi manusia PBB telah mengesahkan bahawa 81 kanak-kanak telah terbunuh dalam konflik dan 108 cedera tetapi mengakui bahawa jumlah sebenar mungkin jauh lebih tinggi.

PBB juga telah mengecam bahawa konflik itu membawa kesan buruk ke atas infrastruktur awam dan akses kepada perkhidmatan asas.

Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 24 Mac 2022 @ 6:04 PM