Vladimir Putin FOTO Press Service Of The Governor of The Stavropal Territory/Sputnik via Reuters
Vladimir Putin FOTO Press Service Of The Governor of The Stavropal Territory/Sputnik via Reuters
Reuters

Moscow: Rusia mengeluarkan waran tangkap terhadap pendakwa Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICC) pada Mac, kerana mengeluarkan waran untuk Presiden Vladimir Putin atas tuduhan jenayah perang, lapor media Rusia pada Jumaat.

Pendakwa raya Britain, Karim Khan, dimasukkan ke dalam senarai dikehendaki Kementerian Dalam Negeri, kata agensi berita milik kerajaan TASS, memetik pangkalan data kementerian itu.

Moscow membuka kes terhadap Khan dan tiga hakim ICC pada 20 Mac lalu, beberapa hari selepas perintah penahanan Putin.

ICC dan pejabat pendakwanya tidak memberi sebarang komen berhubung perkara itu.

Waran ICC memerintahkan penahanan Putin dan 'ombudsman' Rusia untuk hak kanak-kanak Maria Lvova-Belova, atas tuduhan jenayah perang yang berkaitan dengan penculikan kanak-kanak Ukraine.

Rusia tidak menyembunyikan program di mana ia membawa beribu-ribu kanak-kanak Ukraine ke Rusia tetapi membentangkannya sebagai kempen kemanusiaan untuk melindungi mereka yang terbiar di zon konflik.

Rusia dan Putin menafikan melakukan kesalahan jenayah perang semasa Kremlin memanggil operasi ketenteraan khasnya di Ukraine, dengan mengatakan mereka adalah mangsa pencerobohan dan pembohongan Barat. (Laporan oleh Reuters; Penyuntingan oleh Andrew Cawthorne dan John Stonestreet)

Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 20 Mei 2023 @ 1:52 PM