PENDUDUK Palestin di Rafah meraikan selepas Hamas  mengumumkan menerima cadangan gencatan senjata antara Israel dan Hamas. FOTO AFP
PENDUDUK Palestin di Rafah meraikan selepas Hamas mengumumkan menerima cadangan gencatan senjata antara Israel dan Hamas. FOTO AFP
Bernama-Anadolu

Istanbul: Delegasi dari Qatar akan berlepas ke ibu negara Mesir, Kaherah pada pagi Selasa untuk meneruskan rundingan antara Hamas dan Israel berhubung gencatan senjata di Gaza dan perjanjian pertukaran tawanan.

"Pergerakan Perjuangan Islam Palestin (Hamas) telah menghantar respons mereka pada Isnin kepada pengantara jawapan kepada cadangan mereka yang dikemukakan kepada Israel dan gerakan mengenai gencatan senjata itu," lapor Agensi Anadolu memetik kenyataan Majed bin Mohammed Al-Ansari, jurucakap rasmi Kementerian Luar Qatar.

Kementerian itu menganggap respons Hamas sebagai "positif".

Al-Ansari menegaskan "harapan Qatar bahawa rundingan itu akan mencapai kemuncak dalam meraih persetujuan untuk gencatan senjata segera dan kekal di Semenanjung Gaza dan pertukaran tahanan dan aliran bantuan kemanusiaan yang mampan ke semua kawasan di Semenanjung Gaza."

Hamas pada Isnin berkata ia telah bersetuju dengan cadangan Qatar-Mesir mengenai gencatan senjata di Semenanjung Gaza.

Ketua Hamas Ismail Haniyeh menyampaikan persetujuan kumpulannya mengenai cadangan kedua-dua negara semasa panggilan telefon dengan Perdana Menteri Qatar Sheikh Mohammed bin Abdulrahman Al Thani dan ketua perisikan Mesir Abbas Kamel, kata kumpulan itu dalam satu kenyataan, menurut Anadolu.

Kelulusan itu dibuat selepas tentera Israel mengeluarkan arahan pemindahan untuk rakyat Palestin di kawasan kejiranan timur bandar Rafah di selatan Gaza, satu langkah yang dilihat sebagai permulaan untuk memulakan serangan terancam Israel ke atas bandar itu, yang menempatkan kira-kira 1.5 juta rakyat Palestin yang mencari perlindungan daripada perang.

Saluran Al-Qahera News yang dikendalikan kerajaan Mesir, memetik sumber yang tepat, berkata pada awal Isnin bahawa delegasi Hamas akan tiba di Kaherah awal Selasa untuk meneruskan rundingan gencatan senjata Gaza.

Perang Israel ke atas Gaza telah membunuh lebih 34,700 rakyat Palestin dan mencederakan sekurang-kurangnya 78,100 yang lain sejak 7 Okt tahun lepas.

Serangan hampir tujuh bulan itu menyaksikan sebahagian besar infrastruktur di wilayah terkepung itu rosak atau musnah, menyebabkan 85 peratus penduduk di wilayah itu hilang tempat tinggal di tengah-tengah kekurangan makanan, air bersih dan ubat-ubatan, menurut Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

Israel didakwa melakukan pembunuhan beramai-ramai di Mahkamah Keadilan Antarabangsa. Keputusan sementara pada Januari mengarahkan Tel Aviv menghentikan tindakan itu dan mengambil langkah untuk menjamin bantuan kemanusiaan diberikan kepada orang awam di Gaza.

Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 7 Mei 2024 @ 6:19 PM