Trak membawa bantuan untuk penduduk Gaza dari Arab Saudi. - FOTO AFP
Trak membawa bantuan untuk penduduk Gaza dari Arab Saudi. - FOTO AFP
AFP

Paris: Negara-negara di seluruh dunia mengalu-alukan pengumuman bahawa Israel dan Hamas mencapai perjanjian untuk membebaskan tebusan dan menghentikan pertempuran ganas dan pengeboman di Gaza.

Kira-kira 240 orang -- daripada bayi hingga orang tua -- telah ditawan ketika serangan 7 Oktober.

Israel bertindak balas dengan kempen pengeboman dan serangan darat di Gaza, yang menurut kerajaan Hamas di wilayah itu, telah membunuh 14,100 orang, terutamanya orang awam termasuk beribu-ribu kanak-kanak.

Berikut adalah beberapa reaksi utama terhadap perjanjian berkenaan:

- Presiden Amerika Syarikat (AS) Joe Biden mengucapkan terima kasih kepada pemimpin Qatar dan Mesir atas "kepimpinan kritikal" mereka dalam mencapai perjanjian itu.

"Saya amat berbesar hati kerana beberapa jiwa yang berani ini akan disatukan semula dengan keluarga mereka sebaik perjanjian ini dilaksanakan sepenuhnya," kata Biden, merujuk kepada tebusan.

- Setiausaha Luar Britain David Cameron menyebut perjanjian itu sebagai "langkah penting ke arah memberikan bantuan kepada keluarga tebusan dan menangani krisis kemanusiaan di Gaza."

- Menteri Luar Jerman Annalena Baerbock berkata perjanjian itu "mesti digunakan untuk membawa bantuan penting kepada penduduk di Gaza."

- Beijing berharap "ia akan membantu meringankan penderitaan krisis kemanusiaan, mengurangkan konflik dan meredakan ketegangan", kata jurucakap kementerian luar Mao Ning.

- Kremlin menggelar perjanjian itu sebagai "berita baik pertama dari Gaza dalam masa yang sangat lama", dengan menyatakan "hanya berdasarkan jeda seperti ini beberapa percubaan masa depan untuk penempatan mampan boleh dibina."

- Presiden Mesir Abdel Fattah al-Sisi mengalu-alukan perjanjian itu dan menyatakan "penerusan usaha Mesir untuk mencapai penyelesaian muktamad dan mampan untuk menjamin hak sah rakyat Palestin."

Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 22 November 2023 @ 6:53 PM