Seorang lelaki menolak kerusi roda wanita warga emas di wad kecemasan di hospital di Beijing, China. - FOTO AP
Seorang lelaki menolak kerusi roda wanita warga emas di wad kecemasan di hospital di Beijing, China. - FOTO AP
AFP

Beijing: China menyifatkan sekatan antarabangsa yang semakin meningkat ke atas pelancong dari wilayahnya "tidak boleh diterima" selepas banyak negara meletakkan sekatan baharu Covid-19 kepada pelawat dari negara paling ramai penduduk dunia itu.

Amerika Syarikat, Kanada, Jepun dan Perancis adalah antara negara yang mendesak semua pelancong dari China memberikan ujian Covid-19 negatif sebelum ketibaan, kerana kebimbangan semakin meningkat mengenai lonjakan kes.

Peningkatan mendadak kes jangkitan di China berlaku selepas Beijing secara tiba-tiba menarik balik sekatan bulan lalu, dengan hospital dan krematorium dilihat kembali sesak.

Tetapi Beijing tetap meneruskan dengan pembukaan semula yang telah lama ditunggu-tunggu, dengan minggu lalu mengumumkan penamatan kuarantin mandatori semasa ketibaan dalam satu langkah yang mendorong orang China merancang perjalanan ke luar negara.

"Sesetengah negara telah mengambil sekatan kemasukan yang menyasarkan hanya pengembara China.

"Ini tidak mempunyai asas saintifik dan beberapa amalan tidak boleh diterima.

"China boleh mengambil tindakan balas berdasarkan prinsip timbal balik," kata jurucakap kementerian luar Mao Ning dalam taklimat media.

Ditanya mengenai reaksi China, Perdana Menteri Perancis Elisabeth Borne mempertahankan peraturan baharu itu.

"Saya fikir kami menjalankan tugas kami dalam meminta ujian. Kami akan terus melakukannya," kata Borne kepada radio Franceinfo.

Peraturan yang dikenakan menjejaskan semua pelancong yang datang dari China -- bukan hanya warga China -- manakala Beijing terus menyekat pelawat masuk dan tidak mengeluarkan visa untuk pelancong atau pelajar antarabangsa.

Negara-negara termasuk Amerika Syarikat juga telah menyebut kekurangan ketelusan Beijing mengenai data jangkitan dan risiko varian baharu sebagai sebab untuk menyekat pengembara.

China hanya merekodkan 22 kematian Covid sejak Disember dan secara mendadak mengecilkan kriteria untuk mengklasifikasikan kematian sedemikian.

Ini bermakna statistik Beijing sendiri mengenai gelombang yang belum pernah berlaku sebelum ini dilihat secara meluas sebagai tidak mencerminkan realiti.

Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 3 January 2023 @ 5:37 PM