MIRABEL juara bertahan kejohanan.
MIRABEL juara bertahan kejohanan.
BERNAMA

Kuala Lumpur: Lebih 80 pemain amatur wanita terbaik rantau Asia termasuk pemain tempatan menyertai kejohanan Golf Amatur Wanita edisi ke-47 yang akan diadakan di Kelab Golf Diraja Selangor (RSGC) pada 23 hingga 25 Julai depan.

Penganjur kejohanan Ai-leen Tan berkata, selain pemain amatur tempatan diketuai Mirabel Ting yang juga juara bertahan, pemain mempunyai World Amateur Golf Ranking (WAGR) dari Australia, Jepun dan Indonesia antara yang menyatakan persetujuan setakat ini.

"Dengan adanya pemain WAGR kami jangkakan taraf kejohanan ini juga akan meningkat. Penyertaan pemain amatur wanita Malaysia dan daripada negara lain juga bakal memastikan matlamat kejohanan ini sebagai landasan penting memperkembangkan sukan golf di negara ini.

"Matlamat kami untuk menjadikan kejohanan ini acara serantau dalam beberapa tahun lagi," katanya pada sidang media mengumumkan kejohanan berkenaan di RSGC di sini hari ini.

Sama seperti edisi sebelumnya, empat kejuaraan dipertandingkan iaitu Piala Tuanku Bahiyah (juara gross), Piala Toh Puan Norashikin (juara nett), Piala Datin Azian (juara gross berpasukan) dan Piala Clarissa Lee (juara nett berpasukan).

Kejohanan itu mendapat tajaan utama daripada MKH Berhad, Omar Salim dan AmBank sementara penaja bersama, Wellness Cosmetology Alliance Lab dan Royal Selangor International Sdn Bhd sebagai penaja rasmi piala kejohanan.

Pemain golf wanita tempatan yang ingin mendapatkan maklumat lanjut mengenai kejohanan ini boleh melayari http://lao.thersgc.com/ dan tarikh tutup penyertaan pada 15 Julai depan.

Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 12 Jun 2024 @ 8:18 PM