TEN HAG diangkat Lisandro Martinez untuk meraikan kejayaan mereka menjulang Piala FA. -FOTO Reuters
TEN HAG diangkat Lisandro Martinez untuk meraikan kejayaan mereka menjulang Piala FA. -FOTO Reuters
Agensi

London: Erik ten Hag melangkah ke final Piala FA dengan jangkaan yang semakin meningkat bahawa dia akan dipecat sebagai pengurus oleh pemilik bersama baharu Manchester United, Sir Jim Ratcliffe - tanpa mengira keputusannya.

Tetapi beberapa penyokong keluar dari Wembley selepas kemenangan mengagumkan United 2-1 ke atas Manchester City menegaskan: Ten Hag mesti kekal.

"Ia akan menjadi sesuatu yang memilukan jika dia pergi," kata Daniel Simpson kepada BBC Sport.

"Apa yang kita lakukan sejak Sir Alex Ferguson pergi hanyalah menukar pengurus. Bilakah semuanya akan berakhir?

"Tidak ada sesiapa yang bertanggungjawab selama tiga tahun atau lebih."

Ten Hag diangkat dan dibawa ke padang untuk meraikan kejayaan mereka oleh Lisandro Martinez apabila wisel akhir berbunyi dalam final Piala FA yang benar-benar luar biasa itu.

United yang ketinggalan 31 mata di belakang juara City dalam Liga Perdana, mempamerkan keunggulan mereka apabila mendahului 2-0 hasil gol oleh Alejandro Garnacho dan Kobbie Mainoo.

Pemain gantian Jeremy Doku memberi City harapan dengan jaringan lewat, tetapi United bertahan untuk kemenangan Piala FA ke-13 mereka dan pertama sejak 2016.

Ten Hag sudahpun menamatkan dua tahun dalam kontrak tiga tahun, tetapi Simpson menambah: "Kita harus mempertahankannya. Berikan dia musim lagi untuk menunjukkan apa yang dapat dilakukannya."

Artikel ini disiarkan pada : Ahad, 26 Mei 2024 @ 7:51 PM