BEKAS pemain Selangor, Azman Adnan. FOTO arkib NSTP
BEKAS pemain Selangor, Azman Adnan. FOTO arkib NSTP
BERNAMA

Kuala Lumpur: Legenda bola sepak Selangor Azman Adnan meletakkan harapan supaya pasukan lain mampu memberi tentangan terus-menerus kepada Johor Darul Ta'zim (JDT) menjelang musim baharu Liga Malaysia (Liga-M) 2024/2025 yang akan menyingkap tirai awal bulan depan.

Azman berkata, sudah tiba masanya pencabar lain mengembangkan sayap dan memecah dominasi mahkota kejuaraan Liga Super 10 kali berturut-turut termasuk gelaran domestik lain daripada skuad Harimau Selatan itu.

"Kita mengharapkan pasukan lain, tak semestinya Selangor FC sahaja bahkan pasukan lain cuba memberi tentangan kepada pasukan JDT.

"Kita nak tengok kekuatan JDT tahun ini, saya rasa mereka lagi bertambah baik. Jadi, harapan saya nak lihat pasukan mana yang mampu menewaskan JDT setelah mereka berjaya menjuarai tanpa ditewaskan tahun lepas," katanya ketika ditemui baru-baru ini.

Beliau berkata kebangkitan pasukan lain sekali gus mampu mengembalikan tahap kompetitif dan daya tarikan kepada Liga-M yang hanya didominasi oleh satu pasukan sebelum ini.

Azman dalam masa sama mengimpikan "kebangkitan" itu bermula dengan Selangor, namun pada masa sama sedar kombinasi pemain senior dan lambakan pemain muda dalam pasukan memerlukan kematangan sebelum mampu bersaing.

Justeru, beliau berharap skuad The Red Giants dengan sentuhan jurulatih baharu Mohd Nidzam Jamil mampu mencipta kejutan dan mengembalikan kegemilangan Selangor musim depan.

"Terus terang saya cakap, saya memang suka dia (Mohd Nidzam) sebab dah kenal lama. Sebab setiap kali latihan, dia yang jaga saya. Itu dulu, tapi sekarang dia jurulatih. Jadi, saya mendoakan agar dia dan pasukan berjaya," katanya.

Selangor bimbingan Tan Cheng Hoe musim lalu mencatat 20 kemenangan, satu keputusan seri dan lima kekalahan daripada 26 perlawanan untuk berada di tangga kedua Liga Super.

Saingan Liga-M musim depan akan membuka tirai dengan aksi Piala Sumbangsih antara JDT dan Selangor pada 10 Mei.

Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 13 April 2024 @ 11:45 AM