EOGENE Ewe (kanan) menjuarai kategori perseorangan lelaki pada kejohanan Cabaran Antarabangsa Remaja Malaysia di Perlis kelmarin. FOTO FB Persatuan Badminton Malaysia
EOGENE Ewe (kanan) menjuarai kategori perseorangan lelaki pada kejohanan Cabaran Antarabangsa Remaja Malaysia di Perlis kelmarin. FOTO FB Persatuan Badminton Malaysia
Amirul Fazli Zulkafli


Kuala Lumpur: Pemain muda badminton negara, Eogene Ewe Eon berazam untuk membalas kembali kepercayaan kepada barisan jurulatih selepas dirinya ditempatkan bersama pemain utama dalam Kumpulan A di Akademi Badminton Malaysia (ABM).

Jelasnya, dia yang berada di kedudukan ke-319 dunia ketika ini tidak mahu mempersiakan peluang berkenaan dan akan memberikan aksi terbaik dalam setiap kejohanan yang disertai dan akan berusaha menempatkan diri dalam kelompok 60 terbaik dunia bagi tahun 2024 nanti.

"Selepas dipilih ke skuad senior dan diletakkan dalam kumpulan A, saya yakin tahun hadapan lebih baik buat saya kerana akan dapat beraksi di banyak kejohanan senior.

"Saya sasarkan untuk mula bermain dalam kejohanan Jelajah Dunia Super 500 dan 750, jadi saya perlu naikkan ranking terlebih dahulu,"katanya.

Tambah Eogene, dia akan beri fokus kepada kekuatan fizikal dirinya dengan cara menaikkan keupayaan kepada tahap maksimum kerana ia mampu mempengaruhi corak permainan di dalam gelanggang.

"Saya rasa memiliki fizikal yang bagus amat penting kerana kejohanan boleh dikatakan setiap minggu ada, jika tidak ada kekuatan fizikal amat sukan.

"Saya lihat Ng Tze Yong sendiri, dia tahu apa yang diperlukan seperti kelemahan pada pergerakan jadi dia memperkuatkan fizikal terutamanya di bahagian bawah badan,"katanya.

Untuk rekod, pencapaian terbaik dirinya sepanjang tahun 2023 adalah dengan muncul juara Cabaran Antarabangsa Remaja Malaysia pada September lalu dan naib juara Kejohanan Remaja Terbuka Jerman di Berlin, Mac lalu.

Terdahulu, Arena Metro melaporkan ABM membahagikan pemain perseorangan lelaki kepada dua Kumpulan A yang terdiri daripada Ng Tze Yong, Aidil Sholeh Ali Sadikin, Leong Jun Hao, Justin Hoh dan Eogene Ewe.

Sementara pemain yang berada di Kumpulan B terdiri daripada Shaqeem Eiman Shahyar, Chua Kim Sheng, Ong Ken Yon, Ong Zhen Yi dan Jacky Kok.

Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 23 Disember 2023 @ 1:07 PM