FOTO Bernama
FOTO Bernama

Kuala Lumpur: Perjanjian Perkongsian Trans-Pasifik (TPPA) akan membuka lebih banyak rundingan perdagangan antara Eropah dan negara anggota ASEAN kerana perjanjian itu menjadikan negara berkenaan lebih berdaya saing dari segi perdagangan dan pelaburan.

“Setakat ini rundingan Perjanjian Perdagangan Bebas (FTA) dengan Singapura dan Vietnam telah diselesaikan. Kedua-dua perjanjian adalah sangat komprehensif.

“Rundingan dengan Filipina dijangka bermula tahun depan dan kami berharap rundingan dengan Malaysia akan dimulakan kembali secepat mungkin memandangkan TPPA sudah dimuktamadkan,” kata Pengarah Eksekutif Majlis Perniagaan Kesatuan Eropah (EU)-ASEAN, Chris Humphrey.

Malaysia dan 11 negara lain iaitu Australia, Brunei, Kanada, Chile, Jepun, Singapura, Mexico, New Zealand, Peru, Amerika Syarikat dan Vietnam memuktamadkan rundingan TPPA pada 5 Oktober lalu.

TPPA merangkumi bidang-bidang tradisional seperti akses pasaran, halangan teknikal kepada perdagangan, langkah-langkah sanitasi dan fitosanitasi, peraturan negara asal, kerjasama kastam, pelaburan, perkhidmatan serta isu-isu perundangan dan institusi; serta bidang-bidang baru termasuk perolehan kerajaan, persaingan, ekonomi digital, tenaga kerja dan alam sekitar.

Humphrey berkata, majlis itu memberi galakan penuh kepada EU untuk meningkatkan perbincangan dengan 10 negara anggota ASEAN berhubung perdagangan dan pelaburan.

“Kami penyokong kuat rundingan semula FTA dengan Malaysia,” katanya.

Humphrey juga berkata, baru-baru ini badan eksekutif EU, Suruhanjaya Eropah menerbitkan panduan dasar perdagangan ‘Trade for All’ (Perdagangan untuk Semua) yang menetapkan keutamaan bagi sebarang perjanjian perdagangan pada masa depan.

Beliau berkata, laporan itu mengetengahkan ASEAN berserta janji semakan semula perhubungan susulan penubuhan Komuniti Ekonomi ASEAN bagi melihat kemungkinan perjanjian perdagangan rantau ke rantau.

Mengulas TPPA, Humphrey berkata, perjanjian itu tidak akan membawa kesan negatif kepada perdagangan EU-ASEAN memandangkan perhubungan perdagangan tersebut berkembang secara mantap selama ini.

Secara purata, perdagangan barangan dan perkhidmatan antara EU-ASEAN berkembang sembilan peratus sejak 10 tahun lepas dan tidak ada tanda-tanda yang menunjukkan perdagangan akan memperlahan, katanya.

Mengenai pelaburan, beliau berkata, ASEAN adalah rantau yang kukuh dan merupakan sumber terbesar pelaburan langsung asing ke EU setakat ini dan hampir 10 kali ganda lebih banyak berbanding Amerika Syarikat pada 2014.

“TPPA berpontensi menjadi pengubah permainan bagi ASEAN. Ia sememangnya satu perjanjian yang lebih baik berbanding perjanjian perdagangan biasa,” katanya.

Humphrey berkata, empat negara ASEAN memilih untuk menyertai perjanjian itu dan yang lain pula mempertimbangkannya secara serius.

“Ini sepatutnya dapat membantu memacu rantau ini ke depan dari segi pembangunan ekonomi dan juga integrasi serantau,” katanya. - Bernama

Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 19 November 2015 @ 11:18 AM