ANTARA usahawan wanita yang terpilih jalani latihan keusahawanan.
ANTARA usahawan wanita yang terpilih jalani latihan keusahawanan.
Oleh Siti Nadirah Hafidzin

Khusus bagi memberi sokongan kepada usahawan wanita di negara ini, jenama di bawah Procter & Gamble (P&G) dan pengguna berganding bahu bersama pasar raya borong Mydin serta badan bukan kerajaan (NGO) WOMEN:girls menjalankan kempen ‘Hulurkan Harapan: Ibu Nakhoda Hidup’ untuk menghargai serta memberi sokongan kepada golongan itu.

Dengan manifesto ‘Ibu Nakhoda Hidup’, kempen itu memberi penekanan kepada kekuatan dan kesungguhan ibu sebagai ‘nakhoda’ dalam berusaha memberikan masa depan yang lebih baik untuk diri sendiri dan keluarga.

Ketua Pegawai Eksekutif P&G Malaysia, Singapura dan Brunei, Nicolas De La Giroday berkata, melalui kerjasama itu ia mampu menyokong usahawan wanita dengan memberikan peralatan, kemahiran serta pendidikan diperlukan dalam menghadapi cabaran dan melaksanakan tanggung­jawab sebagai wanita perkasa.

Menurutnya, ibu menjadi tunggak dalam sesebuah keluarga yang perlu diberikan sokongan dan galakan semangat berterusan.

“Inisiatif ini juga seiring komitmen P&G memberi semangat kepada wanita untuk mencapai potensi mereka sepenuh­nya. Diharap kempen ini mampu mencapai objektifnya dalam membantu wanita,” katanya ketika pelancaran kempen di Mydin Wholesale Hypermarket Seremban, Negeri Sembilan, baru-baru ini.

Sebagai sebahagian daripada inisiatif kempen, lima usahawan bergelar ibu dipilih sebagai penerima yang akan menjalani latihan mentor dan pembinaan kemahiran untuk menajamkan kemahiran perniagaan mereka dalam pengurusan aliran tunai, pengedaran dan promosi.

Dana yang dikumpul daripada program itu turut digunakan untuk membeli peralatan yang diperlukan dalam membantu usahawan ini membawa perniagaan mereka ke tahap yang seterusnya.

Menurut Pengasas WOMEN:girls Low Ngai Yuen, pihaknya ingin meng­gerakkan transformasi sosial supaya wanita dapat menjadi penyumbang kepada ekonomi negara.

“Misi kami adalah untuk memberi semangat kepada wanita. Kami percaya wanita akan lebih bersemangat apabila boleh mengawal hidupnya sendiri, memilih agenda sendiri apabila memiliki kemahiran dan tahu cara menyelesaikan masalah. Semua faktor ini akan menguatkan semangat dan membentuk dirinya supaya tidak perlu bergantung kepada orang lain,” katanya.

Sebagai individu yang memulakan perniagaan sendiri dan kemudian berkembang menjadi perusahaan besar, Pengarah Urusan Mydin Mohamed Holdings Berhad Datuk Wira Ameer Ali Mydin adalah penyokong kuat kepada program membantu usahawan wanita.

“Saya tahu apa yang perlu dilalui untuk memulakan perniagaan sendiri. Ia adalah satu kemenangan apabila kejayaan anda dan tahu semua itu diperoleh melalui usaha keras dan kesungguhan sendiri.

“Siapa yang tidak seronok jika anda bukan saja boleh menyara diri sendiri dan keluarga, malah dapat membantu orang lain,” katanya.

Rakyat Malaysia boleh bersama-sama me­nyumbang dalam usaha murni ini dengan membeli produk P&G. Pengguna yang membelanjakan minimum RM35 untuk produk P&G akan menerima satu lapik pinggan yang boleh didapati dalam tiga rekaan menarik.

Lapik pinggan itu dihasilkan wanita yang bekerja disamping menjalankan tanggungjawab sebagai ibu dan penjaga di Muar, Johor, Ayer Keroh, Melaka dan Kuala Lumpur.

Sertai kempen ‘Hulurkan Harapan: Ibu Nakhoda Hidup’ sepanjang Mei ini di semua cawangan Mydin di seluruh negara.

Orang ramai juga boleh mempamerkan sokongan mereka kepada kempen ini melalui peraduan di laman sosial Instagram. Hanya hantarkan gambar ibu anda dan beritahu sebab mengapa beliau adalah ‘Nakhoda’ anda dengan hashtag #ibunakhodahidup dan lima kisah yang paling mengharukan berpeluang memenangi TV LED Samsung 40.

Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 26 Mei 2015 @ 12:51 PM