SAKIT belakang tidak boleh dipandang remeh.
SAKIT belakang tidak boleh dipandang remeh.
Siti Nadirah Hafidzin
siti_nadirah@hmetro.com.my


Sakit keterlaluan yang menyebabkan rasa tidak selesa di bahagian belakang atau berhampiran pinggang pasti membantutkan aktiviti seharian sehingga individu itu perlu berbaring menanggung kesakitan.

Sakit belakang sebenarnya bukanlah sesuatu yang luar biasa kerana boleh dikatakan hampir setiap individu mengalaminya tanpa mengenal faktor jantina mahupun usia.

Penyakit ini juga yang kedua paling kerap menyerang manusia selepas selesema menyebabkan hampir tiada seorang pun terkecuali daripada merasainya.

Namun aktiviti berat yang banyak dilakukan lelaki mahupun wanita dewasa menyebabkan mereka dikatakan lebih kerap menghadapinya.

Pakar perunding dan bedah ortopedik Dr Aziz Azmi berkata, dari segi perubatan, sakit belakang bermaksud apabila seseorang berasa sakit atau tidak selesa pada bahagian bawah dada dan di sekitar bahagian pinggang.

Menurutnya, pada bahagian belakang tubuh manusia tulang terbahagi kepada tiga bahagian iaitu toraks, lumbar dan sakrum.

Pada bahagian lumbar inilah terdapat lima tulang manakala antara tulang ini terdapat kusyen (disc) yang mempunyai fungsi antara tulang dan sendi.

“Masalah yang sering berlaku terletak pada kawasan lumbar dan sakrum. Urat dan otot berfungsi menguatkan tulang bagi memastikannya berfungsi dengan baik,” katanya.

Dr Aziz berkata, setiap tulang belakang mempunyai empat sendi dan di tengahnya terdapat saraf besar.

“Saraf besar berfungsi untuk membawa saraf kecil ke kaki, pada bahagian belakang tepi tulang belakang terdapat lubang untuk saraf kecil terus ke kaki.

“Dianggarkan 90 peratus sakit belakang berpunca daripada sakit urat dan otot,” ujarnya.

Punca paling kerap seseorang mengalami masalah sakit belakang ini boleh dibahagikan kepada dua iaitu slipped disc atau prolapsed disc.

“Keadaan ini mengakibatkan sedikit kusyen antara tulang terkeluar dari tempatnya. Apabila ia terkeluar, ia menekan saraf dan saraf yang tertekan menimbulkan rasa sakit dan kebas.

“Ia diumpamakan seperti sarung kusyen terkoyak dan menyebabkan isinya terkeluar dan keadaan ini berlaku dalam kalangan individu yang berusia antara 20 hingga 40 tahun,” katanya.

Antara punca kusyen terkoyak:

- Mengangkat barang terlalu berat.

- Pergerakan badan yang tidak sesuai dengan tulang belakang.

- Ada kalanya batuk atau bersin yang terlalu kuat juga boleh menyebabkan tekanan dalam perut meningkat justeru, ia memberi tekanan pada kusyen.

Selain itu terdapat punca lain rasa sakit belakang, bagaimanapun ia dikatakan agak jarang berlaku seperti:

- Ketumbuhan

- Kecederaan seperti patah

- Penyakit anky losing spondilitis yang mengakibatkan tulang belakang menjadi keras

- Jangkitan kuman seperti kuman batuk kering (tuberculosis)

Tanda

- Rasa sakit belakang yang dialami oleh individu dalam usia pertengahan biasanya datang dengan tanda akut (secara tiba-tiba).

- Aktiviti seperti mengangkat barang yang terlalu berat ada kalanya menimbulkan rasa sakit serta-merta atau kecederaan pada otot atau urat.

- Sebaliknya dalam kalangan mereka yang berumur, penyakit spondilosis (kehausan tulang) tidak berlaku secara tiba-tiba, ia biasanya terjadi dalam tempoh beberapa tahun.

Rawatan

- Fisioterapi

- Ubat-ubatan

- Pembedahan

Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 28 November 2016 @ 1:28 PM