BERNAMA

Putrajaya: Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (MCMC) dengan kerjasama Polis Diraja Malaysia (PDRM) baru-baru ini menumpaskan kegiatan 'swinger' di Kedah dan Johor yang dikesan beroperasi secara dalam talian.

Kegiatan kumpulan 'swinger' itu membabitkan aktiviti suami isteri yang bertukar-tukar pasangan dan dikesan menerusi aduan orang ramai dan pemantauan MCMC.

MCMC dalam kenyataan hari ini memaklumkan operasi oleh Bahagian Penguatkuasaan MCMC dan PDRM di kedua-dua negeri menemukan kumpulan 'swinger' tersebut memiliki sejumlah besar video lucah dan hasil serbuan, beberapa barangan berupa telefon bimbit, komputer dan pemacu pena milik tiga individu dirampas untuk siasatan lanjut.

"Tiga individu berusia dalam lingkungan 39 hingga 50 tahun didapati bertindak sebagai pentadbir (admin) bagi platform X kumpulan 'swinger' berkenaan, selain menjual bahan lucah bagi meraih keuntungan.

"Modus operandi adalah dengan memuat naik klip video pendek melalui platform X, dan individu yang berhasrat mendapatkan video berdurasi penuh, dikenakan bayaran antara RM100 ke RM400 bagi akses pautan ke aplikasi Telegram," menurut MCMC.

Kes disiasat di bawah Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 (Akta 588) yang memperuntukkan hukuman denda maksimum RM50,000 atau penjara sehingga satu tahun, atau kedua-duanya sekali, jika sabit kesalahan.

MCMC dalam pada itu mengingatkan orang ramai agar tidak menyalahgunakan perkhidmatan rangkaian dan perkhidmatan aplikasi dalam talian yang bertentangan dengan undang-undang di negara ini.

Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 3 April 2024 @ 4:27 PM