BERNAMA

Ipoh: Seorang jururunding mengalami kerugian sebanyak RM1.65 juta akibat membuat pelaburan mata wang kripto menggunakan platform 'Unobitex' yang tidak wujud.

Ketua Polis Perak, Datuk Seri Mohd Yusri Hassan Basri, dalam kenyataan malam ini, berkata pihaknya menerima laporan daripada mangsa lelaki berusia 37 tahun dan berasal dari Taman Perak di sini, semalam.

Beliau berkata mangsa terbabit membuat aduan mengenai kes tipu pelaburan tidak wujud apabila suspek memperdayanya melalui laman media sosial Facebook dan aplikasi Telegram untuk membuat pelaburan mata wang kripto menggunakan platform berkenaan.

Katanya, siasatan polis mendapati pada awal September 2023, semasa mangsa berada di rumahnya itu, beliau diperkenalkan oleh seorang rakan yang dikenali melalui Facebook untuk membuat pelaburan dalam pasaran unit mata wang kripto melalui satu platform Unobitex.

"Sejak 12 September 2023, mangsa memasukkan dana sebanyak 44 kali ke dalam pelbagai akaun bank yang berbeza berjumlah RM1,651,585 (RM1.65 juta).

"Namun, apabila mangsa ingin mengeluarkan wang keuntungan pelaburan, suspek meminta mangsa untuk membuat bayaran cukai negara Arab Saudi, barulah mangsa sedar bahawa beliau telah ditipu oleh suspek," katanya menambah kes itu disiasat mengikut Seksyen 420 Kanun Keseksaan.

Justeru, Mohd Yusri memberi peringatan kepada masyarakat supaya sentiasa berwaspada terhadap tawaran pelaburan dalam platform media sosial, khususnya melalui aplikasi kewangan atau pelaburan yang tidak diluluskan Bank Negara atau Suruhanjaya Sekuriti.

Beliau berkata orang ramai boleh menghubungi talian Pusat Respons Scam Kebangsaan (NSRC) 997 jika menjadi mangsa penipuan skim pelaburan yang tidak wujud.

"Sebarang pertanyaan mengenai jenayah penipuan, mereka boleh menghubungi CCID Infoline di talian 013-2111222 (WhatsApp sahaja) yang beroperasi dari jam 8 pagi hingga 8 malam," katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 20 January 2024 @ 1:06 AM