DR Zaliha bersama Menteri Pembangunan Kerajaan Tempatan, Nga Kor Ming ketika sidang media selepas Majlis Menandatangani Nota Persefahaman Kerjasama Strategik Perkhidmatan Kesihatan dan Kebombaan antara KKM dan KPKT di Putrajaya. FOTO Mohd Fadli Hamzah
DR Zaliha bersama Menteri Pembangunan Kerajaan Tempatan, Nga Kor Ming ketika sidang media selepas Majlis Menandatangani Nota Persefahaman Kerjasama Strategik Perkhidmatan Kesihatan dan Kebombaan antara KKM dan KPKT di Putrajaya. FOTO Mohd Fadli Hamzah
BERNAMA

Putrajaya: Kementerian Kesihatan (KKM) sedang menyiasat punca tiga sekeluarga di Kampung Bahagia, Rompin, Pahang yang dijangkiti wabak pertussis (batuk kokol), kata Menteri Kesihatan Dr Zaliha Mustafa.

Beliau berkata siasatan awal mendapati punca jangkitan itu bermula dari ibu kepada dua anaknya namun siasatan lanjut masih dijalankan.

"Penyakit pertussis sentiasa ada dalam negara dan ia sudah diklasifikasikan sebagai endemik," katanya kepada media selepas Majlis Menandatangani Nota Persefahaman (NoU) Kerjasama Strategik Bidang Kesihatan dan Kebombaan antara KKM dan Kementerian Pembangunan Kerajaan Tempatan (KPKT) di sini hari ini.

Sementara itu, Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Muhammad Radzi Abu Hassan dalam kenyataan hari ini berkata ketiga-tiga pesakit tersebut telah diberikan rawatan dan berada dalam keadaan stabil.

"Pada masa ini tiada kes baru yang dikesan di sekitar kawasan tempat tinggal kes," katanya menerusi kenyataan mengenai situasi terkini kes pertussis (batuk kokol) di Malaysia sehingga 19 Ogos (2023).

Beliau berkata sepanjang tahun ini, sehingga Sabtu lalu (19 Ogos), sebanyak 329 kes pertussis dengan 23 kematian telah dilaporkan di seluruh negara, menurun 52.8 peratus berbanding 697 kes yang dicatatkan dalam tempoh sama pada 2019.

Dr Muhammad Radzi berkata daripada 329 kes pertussis yang dilaporkan tahun ini, 219 kes atau 66.6 peratus adalah membabitkan warganegara manakala bakinya, 110 kes bukan warganegara.

Beliau berkata bayi berusia bawah 12 bulan adalah kumpulan umur yang mencatatkan bilangan kes tertinggi iaitu 189 kes.

"Walaupun jangkitan adalah terkawal, KKM sentiasa berwaspada dan mengambil langkah sewajarnya untuk memastikan pertussis terus terkawal dan tidak menjadi masalah kesihatan utama di negara ini.

"Keutamaan KKM adalah untuk memastikan liputan imunisasi pertussis dalam kalangan kanak-kanak di negara ini kekal melebihi 95 peratus untuk memastikan golongan ini dilindungi daripada mendapat jangkitan," katanya menambah kanak-kanak terutama bayi adalah kumpulan yang rentan kepada jangkitan pertussis.

Di Malaysia, vaksin pertussis diberikan kepada kanak-kanak secara rutin pada umur dua, tiga, lima dan 18 bulan. Ia diberikan dalam bentuk vaksin kombinasi enam serangkai difteria – tetanus – pertussis – polio – Hepatitis B –Haemophilus influenzae type b.

Sambil menggesa ibu bapa untuk memastikan anak-anak mereka mendapatkan imunisasi lengkap mengikut Jadual Imunisasi Kebangsaan, Dr Muhammad Radzi berkata kanak-kanak yang tercicir imunisasi boleh dibawa ke klinik kesihatan berhampiran bagi melengkapkan imunisasi mereka.

Pertussis adalah penyakit cegahan vaksin yang disebabkan oleh bakteria Bordetella pertussis dengan kuman disebarkan melalui udara semasa pesakit bersin atau batuk dan menjangkiti mulut, hidung dan tekak.

Gejala lazim pertussis adalah batuk berpanjangan dalam tempoh satu hingga dua minggu dan boleh berlarutan sehingga dua bulan.

Komplikasi teruk seperti pneumonia (radang paru-paru), encephalopathy (radang otak) dan kematian juga boleh berlaku jika tidak mendapat rawatan awal.

Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 22 Ogos 2023 @ 7:28 PM