GAMBAR hiasan
GAMBAR hiasan
Awatif Hasani

Kuala Lumpur: Mesyuarat jemaah menteri bersetuju menambah baik pemberian kemudahan sedia ada kebajikan pegawai lantikan kontrak Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) iaitu pegawai perubatan, pergigian dan farmasi .

Sebelum ini, Mesyuarat Jemaah Menteri pada 14 Julai 2021 bersetuju memanjangkan kemudahan Tambang Mengunjungi Wilayah Asal, kemudahan Cuti Tugas Khas Perubatan dan kemudahan Cuti Tibi, Kusta dan Barah kepada Pegawai Perubatan, Pegawai Pergigian dan Pegawai Farmasi lantikan kontrak.

Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin Abu Bakar berkata, antara kemudahan ditambah baik termasuk pemanjangan kemudahan Tambang Mengunjungi Wilayah Asal dan pemanjangan kemudahan Cuti Tugas Khas.

"Kemudahan itu diberikan kepada Pegawai Perubatan, Pegawai Pergigian dan Pegawai Farmasi lantikan kontrak yang sedang menjalani khidmat wajib," katanya dalam kenyataan.

Keputusan pemanjangan kemudahan Cuti Tugas Khas Perubatan serta Cuti Tibi, Kusta dan Barah terbabit diharap dapat menangani isu ketidaksetaraan pemberian kemudahan antara pegawai lantikan kontrak yang sedang menjalani latihan siswazah dan/atau khidmat wajib dengan pegawai lantikan kontrak yang melengkapkan khidmat wajib.

Selain itu, Pegawai Perubatan, Pegawai Pergigian dan Pegawai Farmasi lantikan kontrak yang sedang menjalani khidmat wajib juga akan dapat menikmati kemudahan Tambang Mengunjungi Wilayah Asal sebagaimana dinikmati oleh pegawai lantikan kontrak yang melengkapkan khidmat wajib.

Beliau berkata, Memorandum Jemaah Menteri yang dibentangkan hari ini adalah satu daripada usaha berterusan KKM dalam menambahbaik dan menyediakan persekitaran tempat kerja yang kondusif buat seluruh kakitangannya.

"Ia penting bagi memastikan penyampaian perkhidmatan kesihatan yang berkualiti tinggi dan selamat," katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 9 Jun 2022 @ 11:39 AM